UNT har tidigare rapporterat om fallet där en av Uppsalahems hyresgäster anklagats för att ha sparkat på grannarnas dörrar, limmat igen deras dörrlås och stulit post.
Det kommunala bostadsföretaget ska först ha försökt lösa saken genom att prata med den utpekade kvinnan. Men enligt Uppsalahem gav det inte resultat och till slut satte man därför upp en bevakningskamera i trappuppgången, alldeles utanför hennes bostad.
Kameran filmade hyresgästens ytterdörr samt dörren till en granne som ska ha utsatts för trakasserier.
Kvinnan gjorde en anmälan till Datainspektionen, DI, som nu beslutar att Uppsalahem ska betala en sanktionsavgift på 300 000 kronor.
Det här är första gången som DI prövat ett ärende där ett bostadsbolag monterat en kamera i trapphus.
– Beslutet blir vägledande. Förhoppningen är att andra bostadsföretag tar till sig avgörandet, säger Gustav Linder, jurist vid Datainspektionen.
Uppsalahems kommunikationschef Linda Ryttlefors säger att företaget kommer att skärpa sina rutiner för kameraövervakning.
– Vi var noggranna med att följa reglerna även tidigare och vi kommer att bli ännu mer noggranna framöver.
När UNT skrev om ärendet i augusti hade Uppsalahem 141 bevakningskameror uppsatta i olika bostadshus. Sedan dess har antalet minskats och uppgår i dagsläget till 76 stycken.
– När en kamera fyllt sitt syfte och inte längre behövs monteras den ner, säger Linda Ryttlefors.
Linda Ryttlefors betecknar det aktuella fallet som exceptionellt. Enligt henne har bostadsföretaget i nuläget inte någon kamera uppmonterad som är riktad mot någon hyresgästs ytterdörr.
Hur vanligt det är med fastighetsägare som kamerabevakar sina hyresgäster i trappuppgångar är oklart. Gustav Linder säger att DI inte fått in något annat fall.
Kameran som filmade Uppsalakvinnans dörr och granndörren satt uppe knappt tre månader i våras. När störningarna upphörde togs kameran ner.
DI skriver i sitt beslut att Uppsalahem i och för sig haft fog att förhindra och upptäcka brott med hjälp av kameran. Dock har den troligen till viss del filmat in i de båda grannarnas lägenheter och företaget borde ha krympt det bevakade området.
Eftersom kameran suttit på första våningen har dessutom alla som passerat trappuppgången blivit filmade.
DI framhåller att bevakning av boendes lägenhetsdörrar och delar av bostäder utgör ett särskilt integritetskänsligt område. Uppsalahem har därmed överskridit kvinnans rätt till integritet.
Historien med den störande kvinnan fick även en annan fortsättning. I oktober berättade UNT att Uppsalahem vänt sig till hyresnämnden för att få hennes hyreskontrakt upphävt.
Hyresnämnden beslöt dock att kvinnan ska få bo kvar, trots störningarna. Orsaken var att hon bättrat sig.