Uppsalahem vill återinföra inkomstkrav för hyresgäster

Ska inkomstkrav återinföras för hyresgäster i vissa nybyggda områden? Det väntas Uppsalahem besluta om i dag. Områdena anses ha blivit segregerade och otrygga – och inkomstkrav skulle dessutom minska kommunens bidragskostnader. Men förslaget får kritik från Vänsterpartiet.

Kvarteret Bäcklösa byggdes 2018 och är ett av de områden där många med försörjningsstöd bor, enligt Uppsalahem.

Kvarteret Bäcklösa byggdes 2018 och är ett av de områden där många med försörjningsstöd bor, enligt Uppsalahem.

Foto: David Rydell

Uppsala2021-12-09 05:00

2018 slopade kommunägda Uppsalahem inkomstkrav vid nyuthyrning av bolagets bostäder. Det innebar att det tidigare kravet om att kunna uppvisa inkomst sex månader framåt togs bort för samtliga hyresrätter.

Nu föreslås att ta tillbaka inkomstkravet i vissa områden. Under torsdagen fattas beslutet.

Förslaget berör Uppsalahems nybyggda hyresrätter i kvarter som Bäcklösa, Brillinge, Gjutarängen och Sverre. Totalt handlar det om 1 000 bostäder, vilket är cirka sex procent av Uppsalahems samtliga bestånd.

undefined
Bäcklösa är ett av de områden som beskrivs av Uppsalahems styrelseordförande som "socioekonomiskt svaga kvarter".

Orsaken uppges vara att områdena blivit segregerade och otrygga. Elnaz Alizadeh (S), Uppsalahems styrelseordförande, beskriver dem som "socioekonomiskt svaga kvarter".

– Uppsalahem är ofta tidiga med att bygga i nya områden som till en början är mindre attraktiva. Det gör att hyresrätterna får en kortare kö, har högre omsättning av hyresgäster, och att många med försörjningsstöd söker sig till bostäderna. Ett sådant område är till exempel Bäcklösa.

undefined
Uppsalahems styrelseordförande, Elnaz Alizadeh (S).

Detta har lett till trångboddhet, högt slitage på lägenheterna, störningar, större känsla av otrygghet, nedskräpning och därmed högre kostnader för Uppsalahem, enligt Elnaz Alizadeh.

Beror utmaningarna du nämner på att många med försörjningsstöd bor i områdena?

– Ja, tillsammans med arbetsmarknadsförvaltningen ser vi en stigande kostnad för försörjningsstöd i just de här områdena. Så vi vet att majoriteten som bor här är personer som inte är självförsörjande.

Om de här områdena beskrivs som segregerade och otrygga – kommer folk vilja söka sig hit?

– Ja, det tror jag. Det är fräscha nybyggda lägenheter och vi har fortfarande bostadsbrist i Uppsala.

En konsekvens av inkomstkravet blir också att personer med försörjningsstöd behöver söka sig till andra områden med lägre hyra, vilket minskar kommunens sociala bidragskostnader, poängterar Elnaz Alizadeh.

undefined
Majoriteten av hyresgästerna i området Bäcklösa har försörjningsstöd.

Mohamad Hassan (L) är ordförande för arbetsmarknadsnämnden, som ansvarar för försörjningsstöden. Han medger att det blir billigare för kommunen om inkomstkravet återinförs – åtminstone tills äldre områden renoveras och hyrorna höjs även där.

– Men den främsta anledningen till att jag stöttar det här förslaget är att vi inte ska bygga nya utsatta områden. Vi måste bryta utanförskapet och då måste det finnas förebilder i kvarteren, det är viktigt att se andra gå till jobbet. Därför måste fördelningen bli bra i nybyggnationer.

undefined
Mohamad Hassan (L) stöttar förslaget.

Hassan har tidigare, liksom nu, hävdat att det faktum att personer får försörjningsstöd av kommunen för att bo i dyra, nybyggda lägenheter lockar personer utan inkomst att flytta till Uppsala från andra kommuner.

Cecilia Forss (M), Uppsalahems 2:a vice ordförande, hänvisar till Hassans kritik när hon berättar att Moderaterna sannolikt kommer rösta ja till återinfört inkomstkrav.

– Vi har inget intresse av att öppna dörrarna för att människor som inte kan få försörjningsstöd och bostad i en annan kommun kommer till Uppsala. För vi har en lång kö till våra bostäder. Vi måste se till så att människor som kommer hit arbetar och söker arbete, säger hon.

undefined
Cecilia Forss (M) stöttar förslaget och tycker att inkomstkrav borde införas för alla Uppsalahems bostäder.

Därför skulle Moderaterna helst se att samtliga av Uppsalahems bostäder har inkomstkrav, men att man godkänner försörjningsstöd för att få hyra lägenhet – om stödet kommer från Uppsala kommun.

– Jag tror att vi kommer att begära detta under sammanträdet, säger Cecilia Forss.

Vänsterpartiet är kritiska till förslaget och kommer rösta emot det. Per Markus Risman, 3:e vice ordförande i styrelsen, menar att avskaffandet av inkomstkravet bara kommer flytta runt problemet med segregation och isolering till andra stadsdelar.

undefined
Per Markus Risman (V) är starkt kritisk till förslaget om återinförda inkomstkrav.

– Det här är inte ett nytt problem, det här har vi vetat om länge. Det är ett politiskt problem som beror på dålig stadsplanering, trångboddhet och höga hyror. Att tro att ett inkomstkrav kommer lösa problemet är i bästa fall naivt, i värsta fall självvald ignorans. Det löser inga problem, säger han och fortsätter:

– Det är helt ohållbart för Uppsala kommun att smälla upp svindyra bostäder som inte ens vanligt medeklassfolk har råd att bo i. De enda som kan välja att bo där är de som inte har något annat alternativ och då får vi den typen av segregation. Man har haft en naiv bild när man stadsplanerat det här.

Områdena som berörs

Om förslaget röstas igenom, kommer inkomstkrav införas för Uppsalahems bostäder i följande områden:

Brillinge, Gränby.

Bäcklösa etapp 1-3, Dag Hammarskölds väg, Sunnersta.

Allmänningsvägen, Bälinge.

Citrinvägen och Opalvägen, Stenhagen.

Koret, Råbyvägen.

Gjutarängen, Linnéhuset samt Två Torn 1 och 2, kring Mimmi Ekholms plats, Stabby/ Luthagen.

 Åpromenaden, Kungsängsgatan.

 Sverre, Väderkvarnsgatan.

Inkomstkravet gäller nya hyresgäster.

Källa: Uppsalahem

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!