Uppsalahandlare bojkottar inte torsken

Stockholmskrögaren Melker Andersson bojkottar av miljöskäl torsken på sina krogar. Men i Uppsala vill varken Feskarn eller Hambergs bojkotta torsken.

Ett bra alternativ till torsken är gråsej, enligt fiskhandlaren Björn Lundh i Saluhallen.

Ett bra alternativ till torsken är gråsej, enligt fiskhandlaren Björn Lundh i Saluhallen.

Foto: Rolf Hamilton

Uppsala2008-01-11 21:00
- Att sluta med torsk är inget annat än ren opportunism, säger Jan-Christer Hamberg vid Hambergs Fisk i Uppsala.
Han är inte imponerad av stockholmskrögarens beslut. Jan- Christer Hamberg säger sig också värna miljön. Han tycker till exempel att det är självklart med ett fiskestopp av torsk i Västerhavet och Nordsjön.
Miljöorganisationer somVärldsnaturfonden, WWF har länge uppmanat konsumenter att bojkotta torsken.
- Det som är viktigt är att tänka på var torsken är fångad och då är det i praktiken inget stort problem. Då kan man äta torsk med gott samvete, säger Jan-Christer Hamberg som köper odlad och vild torsk från Lofoten.

Björn Lundh som driver Feskarn i Saluhallen ser stockholmskrögarens bojkott av torsk som en "mediagrej" för att få uppmärksamhet.
- Jag är intresserade av en hållbar utveckling och vill fortsätta att sälja fisk i 30 år. Inom några veckor kommer vi bara att sälja odlad norsk torsk, säger Björn Lundh.
Enligt Björn Lundh är odlad torsk ett bra alternativ till vildfångad torsk. Någon skillnad på smak är det inte. Möjligtvis är den odlade fisken något fastare i köttet.
- Ett bra alternativ till torsk över huvud taget är gråsej, en mycket god fisk, säger Björn Lundh.
Restaurang Bill & Bull har inte haft torsk på menyn under de senaste åren.
- Vi serverar väldigt lite fisk över huvud taget. Vi har enklare variant av hellefisk, det är dyrt med torsk, säger Niclas Fricke, en av delägarna till Bill & Bull.

Johan Dahlqvist, ägare till Lingon Svenskt Kök och Bar berättar att det är tre år sedan man senast serverade torsk. Det beror delvis på att torsken är hotad.
- Vi måste tänka på vad vi serverar, säger Johan Dahlqvist.
Han stöder stockholmskrögarens ställningstagande i torskfrågan. Han ser positivt på uttalandet, en bra sak som många kan tänkas backa upp.
- Men det finns många aspekter beroende på från vilket håll man ser på saken. Tänker man på djurskydd och miljö kan man till exempel fråga sig om man ska servera anklever och gåslever. Själva jobbar vi väldigt mycket med närodlat och ekologiskt kött, säger Johan Dahlqvist.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om