– Jag var på väg norrut på Island när jag fick meddelanden om utbrottet och tog ett snabbt beslut att vända om. Tio minuter senare såg jag skenet från lavaströmmarna, berättar Jakob Vegerfors.
Då var han sig ännu cirka tio mil från vulkanutbrottet på sydvästra Island. På tisdagsmorgonen befinner han sig i Reykjavik och avvaktar möjligheten att komma närmare utbrottet på Reykjaneshalvön.
– Här i Reykjavik har invånarna sett ljusskenet från sina vardagsrum men just nu ser vi ingenting av utbrottet eftersom det blivit molnigt och snöigt. Vi väntar på att det ska klarna upp, berättar han.
Trots att han fortfarande befinner sig omkring tre mil från vulkanen har han lyckats filma och fotografera ljusfenomen från utbrottet.
– Det här visar att ett utbrott kan komma betydligt snabbare än man trott. Det började med en jordbävninggssvärm som följdes av två kraftiga jordbävningar. Högst femtio minuter senare började lavan tryckas upp, säger Jakob Vegerfors.
Ett stort område runt vulkanen är avspärrat men Jakob Vegerfors bedömer att han kan komma så nära som tre kilometer om förutsättningarna för att fotografera blir de rätta.
– Vi är många som tycker att det här är en häftig upplevelse men alla hoppas förstås att det inte ska bli några skador på hus och hem eller infrastruktur. Det är förstås också viktigt att inte störa räddningsarbetet.
Ännu är det för tidigt att avgöra hur utbrottet kommer att påverka omgivningarna. De 4 000 invånarna i staden Grindavik, som ligger närmast, har evakuerats eftersom det finns risk att lavan når staden. Enligt Jakob Vegerfors är det först när sprickorna i vulkanberget bildat kratrar som det går att förutse lavaströmmarnas riktning.
Jakob Vegerfors flyttade från Uppsala till Reykjavik för tre år sedan. Meningen var att han bara skulle stanna under en period men han har blivit kvar:
– Jag fastnade för naturen här. Jag har fotograferat i 20 år och en stor del av min tid går till att dokumentera miljön och vulkanerna, säger han.