Så lagrar du dina sommarbilder säkert

De fina semesterbilderna kan lätt bli en ångestpuck när du blivit av med telefonen och inte har någon back-up. Uppsalafotografen Göran Ekeberg tipsar om hur du lagrar dina bilder på ett säkert sätt.

Att förlora alla sina bilder är mångas stora mardröm, så det finns anledning att redan idag hitta ett system för att lagra dem.

Att förlora alla sina bilder är mångas stora mardröm, så det finns anledning att redan idag hitta ett system för att lagra dem.

Foto: Göran Ekeberg

Uppsala2024-06-22 11:00

Moln bäst för att det sköter sig själv

En anledning till att det är så lätt att skjuta upp bildlagring är att vi har sådana mängder bilder att det är svårt att veta när och var man ska börja. 

Uppsalafotografen Göran Ekebergs första tips till alla som inte redan gjort det är därför att skaffa en molntjänst. Det finns ett antal olika moln, men till Iphone finns exempelvis iCloud inbyggd i telefonen. Sätt telefonen i det läge att den automatiskt flyttar över alla bilder och var noga med att pengarna dras varje månad. Det brukar vara en summa på mellan 11 och 39 kronor i månaden. Om pengarna inte dras försvinner bilderna efter 30 dagar. 

undefined
Att förlora alla sina bilder är mångas stora mardröm, så det finns anledning att redan idag hitta ett system för att lagra dem.

– Det bästa är alltid att automatisera lagringen. För om man bara lagrar då och då blir det aldrig av och den dag telefonen försvinner är det för sent. Fördelen med molntjänster är också att då kan man logga in på dem från olika datorer och paddor var man än är, säger Göran Ekeberg.

Inrätta en fotodag om året

Med tanke på hur mycket tid vi lägger ner på att ta foton är det inte en orimlig tanke att vi en gång om året ägnar oss åt att vårda våra foton, tycker Göran Ekeberg.  

undefined
Göran Ekeberg som är fotograf i Uppsala ser att det trots att "alla kan fota" finns ett stort intresse för de riktigt fina bilderna som kan sättas i en ram.

– Gå då igenom årets alla bilder. Det kan vara vid nyår så blir det ett roligt sätt att summera året. Välj sedan ut mellan 30 och 100 bilder och gör fotoalbum av de bilderna. Det är ett bra sätt att gallra i flödet så att du verkligen tar hand om de viktigaste bilderna och då och då tittar på dem i stället för att bara bära runt på dem.

Gör digitala album på Facebook

Om man inte gillar fysiska fotoalbum är ett alternativ att göra en mapp på Facebook eller Instagram där man lägger in årets finaste bilder. Där kan man bjuda in de personer som man vill ska se bilderna och de kan också dela sina bilder med dig.

– Om du tappar din mobil eller huset brinner då kommer du åtminstone ha de där bilderna kvar eftersom det är ett digitalt album, säger Göran Ekeberg.  

undefined
Göran Ekeberg är fotograf i Uppsala och visar här ett exempel på en bra sommarbild som har en känsla. Då behöver man inte ha fem snarlika bilder.

Extern hårddisk – för den som är rädd för hackare

Om man är av den oroliga och teknikrädda sorten kan det kännas olustigt att bara ha bilderna på nätet. Företagen som har molntjänsterna kan ju gå i konkurs och man kan få sin dator hackad. För dessa personer är en extern hårddisk en bra lösning.

– Är det riktigt viktiga bilder skulle jag aldrig ha dem bara i molnet, jag har flera externa hårddiskar. Men det negativa med det är att IT-företagen med jämna mellanrum hittar på nya sätt vi ska lagra våra bilder och då kan våra gamla hårddiskar bli oanvändbara.

undefined
De bästa bilderna är inte alltid de mest dramatiska eller de största händelserna, enligt Göran Ekeberg.

Ta färre bilder – men med en tanke

Något som egentligen inte handlar om lagring, utan om bildstress, är det Göran Ekeberg beskriver som vår tids maniska fotande utan bakomliggande tanke. När allt ned till varenda god kanelbulle vi ätit ska fotas, blir bilderna som skräp i telefonen. De riktigt bra bilderna drunknar i mängden.                                                          

– Tekniken har gjort det så enkelt att spraya med kameran att fotandet blivit en sjuka. Så sluta fota så mycket. Se i stället till att ta riktigt bra bilder då och då och lägg sedan bort den där jäkla prylen.                                                                                                                       

3 tips för bra bilder

Fotografen Göran Ekebergs tre bästa tips för att ta en riktigt bra bild:

1. Avsätt tid och fundera över vilken känsla du vill ha med bilden. Om du missar att ta en bild på något du ville fånga, kan du genom att fokusera på vilken känsla det var du ville fånga, återskapa den i en bild senare i lugn och ro.

2. Hitta ditt eget bildspråk. Fundera över vad du vill uttrycka, samla inspiration på exempelvis Instagram på vilka bilder du tycker är fina. Så kan du hitta din egen ton och ge dig själv läxor på hur och vad du ska fota så slipper fotona bara bli ett upprepande av somrar och jular.

3. Fota inte bara det fina. "Jag fotade min döda pappa och det var en viktig bild för fotandet kan vara ett sätt att förstå världen och filtrera känslor, och den där typen av bilder kan drabba en på riktigt". 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!