Så såg en dinosauriebaby ut innan den kläcktes ur ägget

Nu har Uppsalaforskare lyckats visa hur ansiktet på en långhalsad dinosaurie-baby såg ut i sitt ägg innan kläckning.

Sauropod-embryo i 80 miljoner år gammalt ägg från kritaperioden som återfanns i Patagonien i Argentina.

Sauropod-embryo i 80 miljoner år gammalt ägg från kritaperioden som återfanns i Patagonien i Argentina.

Foto: Kundrát et al

Uppsala2020-08-28 10:00

Forskarna, som ingick i ett internationellt samarbete, presenterar sin nya upptäckt i den vetenskapliga tidskriften Current Biology.  Dinosauriebabyn tillhör de långhalsade dinosaurierna eller sauropoderna, vilka är de största djuren som levt på land. De kunde bli mer än 30 meter och väga 80 ton. Men trots sin storlek kläcktes de ur väldigt små ägg, inte större än en grapefrukt. 

Forskarna tog ett 80 miljoner år gammalt fossil, ett ömtåligt sauropodägg, till Frankrike för att där använda avancerad visualiseringsteknik så kallad synkrotronröntgen. Där kunde de se små och sköra delar av embryot som låg inbäddat i sten. Metoden de använde var röntgenstrålar som produceras av en acceleratorring för att skapa en högupplöst tredimensionell bild av benen. 

Principen är densamma som vid datortomografi inom sjukvården. Skillnaden är bara att de här röntgenstrålarna är så kraftfulla att de kan döda en människa på några sekunder. 

Med hjälp av en särskild mjukvara kunde forskarna rekonstruera benen och pussla ihop ansiktet hos den pyttelilla sauropoden. Det visade sig att ögonen var enorma och riktade framåt, nosen kort och överdelen av huvudet runt och välvt. Längst fram på överkäken hade dinosaurien en framåtskjutande pigg som förbryllade forskarna. Den liknade inte den äggtand som moderna fåglar har för att knacka sig ur äggen när det är dags för kläckning. En annan sak som väckte frågor var formen på skallen som inte motsvarade tidigare resultat. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!