I slutet av november skickas Swedish Space Corporation (SCC) sondraket SubOrbital Express 3 ut i rymden från Sveriges enda rymdbas, Esrange. Med på raketen finns celler från forskning kring typ 1-diabetes på Uppsala Universitet.
Under experimentet utsätts cellerna för mikrogravitation, tyngdlöshet, i cirka 6 minuter.
– När cellerna sedan återkommer till jorden kan vi samla genetiskt material från cellerna och se hur de har förändrats, säger Elena Kozlova, professor vid Uppsala universitet och forskningsledare.
Målet är att undersöka om det går att stimulera produktionen av insulin och insulinproducerande celler genom att kombinera stamceller med betaceller.
Enligt Elena Kozlova har man tidigare utfört liknande experiment och tyngdlösheten har visat sig gynna stamcellers förökning.
– Vi tror det kan hjälpa oss förstå hur cellerna kommunicerar och hitta en ny väg att växa betaceller.
Förhoppningen är att kunna använda resultaten från experimentet för att utveckla behandlingen av typ-1 diabetes. Man skickar även med 3D-printade celler för att se om även de i framtiden kan användas i behandling.
– Hos människor med typ 1-diabetes är betacellerna förstörda och de får en betacell transplantation. Förhoppningsvis kan experimentet leda till att vi kan producera betaceller inför transplantationen, säger Elena Kozlova.
Utöver diabetesbehandling hoppas Elena Kozlova att resultaten ska visa se hur astronauters betaceller påverkas av rymdförhållanden.