Uppsalaforskning om covidtester anmäls till åklagare

En studie om snabbtest av covid-19 som gjorts vid Uppsala universitet ska utredas av åklagare. Överklagandenämnden för etikprövning bedömer nämligen att studien är brottslig.

Forskning vid Uppsala universitet om snabbteser av covid-19 har anmälts till åklagare, sedan den bedömts vara brottslig. Bekom beslutet står Överprövandenämnden för etikprövning.

Forskning vid Uppsala universitet om snabbteser av covid-19 har anmälts till åklagare, sedan den bedömts vara brottslig. Bekom beslutet står Överprövandenämnden för etikprövning.

Foto: TT/Staffan Claesson/arkiv

Uppsala2021-04-20 19:02

Historien handlar om hur forskare vid Uppsala universitet, ledda av professor Åke Lundkvist, i en studie visade att ett särskilt snabbtest av antikroppsförekomst hade hög träffsäkerhet. Resultaten som publicerades i en vetenskaplig tidskrift i april 2020 var de första i sitt slag och blev mycket uppmärksammade.  

Men Överklagandenämnden för etikprövning bedömer nu efter utredning att brott har begåtts eftersom forskningen saknade nödvändiga etiska tillstånd. Nämnden har lämnat ärendet till åklagare som ska bedöma om åtal ska väckas.

Till viss del är studiens underlag helt anonymiserat och kräver inte etikprövningstillstånd. Men, skriver nämnden, det finns också prover som går att härleda till personen som provtagits och som därför kräver tillstånd. Forskning som bedrivs utan rätt tillstånd äventyrar forskningspersonernas säkerhet då de riskerar att utsättas för obefogade risker, skriver nämnden i beslutet. 

Det hela kom i dagens ljus i höstas när Uppsala universitets rektor fick en anmälan av Eva Lindberg, professor och prefekt vid Institutionen för medicinska vetenskaper. Anmälan byggde på två forskares larm om att studien kunde gjorts på ett felaktigt sätt. Forskarna hävdade att de blivit förda bakom ljuset kring syftet med prover de tagit på vårdpersonal och på patienter. 

Rektors beslut blev att lämna saken vidare till Överklagandenämnden som nu fattat sitt beslut. Men nämnden pekar inte ut någon ansvarig. Det är upp till åklagaren att bedöma, säger Jörgen Svidén, kanslichef på Överklagandenämnden.

– Vi bedömer att det begåtts ett brott, men vi anmäler bara själva gärningen till åklagare. Åklagaren kan ju bedöma att det är ledaren för forskningsprojektet som är ansvarig, men det kan ju även vara fler än denne som är ansvariga, som forskningshuvudmannen. Här har respektive lärosäte en delegationsordning från rektor och nedåt, säger Jörgen Svidén.

Sedan tidigare är en annan studie som professor Åke Lundkvist varit ansvarig för också föremål för åklagares utredning, efter beslut i Överklagandenämnden. Den förundersökningen, om en studie av förekomst av antikroppar, startade i höstas. Kammaråklagare Michael Dahlberg har tidigare sagt till UNT att han hoppas kunna fatta beslut om ett eventuellt åtal i det ärendet före sommaren.   

UNT söker Åke Lundkvist.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!