Uppsalaforskning kan stoppa terrorister i förtid

Våldsverkare och terrorister skulle kunna stoppas i förtid med hjälp av ett verktyg för textanalys som Uppsalaforskare utvecklat. Hos internationella brottsbekämpare är intresset för tekniken stort.

Enligt Nazar Akrami, docent vid Institutionen för psykologi, har textanalysvertkyget 97 procents träffsäkerhet när det gäller att identfiera kritiska texter. Det här intresserar nu många, exempelvis amerikanska FBI.

Enligt Nazar Akrami, docent vid Institutionen för psykologi, har textanalysvertkyget 97 procents träffsäkerhet när det gäller att identfiera kritiska texter. Det här intresserar nu många, exempelvis amerikanska FBI.

Foto: Fredrik Johansson / reportagebild.se/TT arkiv

Uppsala2020-09-21 21:00

Vem kommer att sätta sina ondskefulla tankar i verket och ta till våld och kanske till och med döda, och vem skulle aldrig bli våldsam på riktigt? Det kan en dator hjälpa till att avgöra om den får rätt information i form av stora textmassor att analysera. 

Uppsalaforskare har i samarbete utvecklat ett verktyg för textanalys som med hög precision ska kunna peka ut vem som är en våldsverkare och vem som inte är det, något som Sveriges Radio berättat om. 

En av Uppsalaforskarna är Nazar Akrami vid Institutionen för psykologi.

– Verktyget analyserar text med olika tekniker och kombinerar psykologi, lingvistik och datavetenskap. Vi kan dels identifiera avgörande ord och sammanhang i texter, med hjälp av rena ordlistor. Men verktyget använder sig också åt det senaste inom maskininlärning, säger Nazar Akrami.

Genom att skapa en stor databas av texter med känt utfall lär sig verktyget efter hand att skilja de kritiska texterna från de snälla. Systemet använder då tusentals olika indikatorer i texterna.

– Så gör vi en bedömning om huruvida personen bakom texten har intentionen och intresset av att också begå våldsamma handlingar, säger Nazar Akrami.

Texterna kan vara exempelvis bloggar, chattkonversationer, eller ett stort antal mejl. Det kan också vara manifestliknande dokument, som norske terroristen Anders Behring Breiviks.

– Det här är absolut inget verktyg som scannar av allt som sägs på nätet. Vi har inget syfte att övervaka och har ingen teknik för att kunna göra det. Här är det analytiker hos exempelvis polisen som måste ha en idé om en viss textmassa först. Verktyget ska ses som ett stöd för analytiker. 

Verktygen kan och får inte användas av vem som helst, påpekar Nazar Akrami.

– Tanken är att den ska nyttjas av forskare som behöriga analytiker som arbetar utifrån givna regelverk, säger han.

Men hur träffsäkert är verktyget?

– Mycket beror på hur stor information som finns att analysera. Våra studier visar en hög träffsäkerhet. Verktyget klarar att identifiera nio av tio kritiska texter. 

Nu vill forskarna vässa systemet och bygga upp databasen med fler kritiska texter.

– Så vi söker internationella samarbeten nu, exempelvis med forskare från Storbritannien och Norge. Många har visat intresse, som Europiska brottsbekämpande myndigheter och amerikanska FBI. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!