Det är sedan tidigare känt att kokkaffe kan vara skadligt för hälsan, eftersom det innehåller högre halter av kolesterolhöjande ämnen.
David Iggman, forskare vid Uppsala universitet och själv kaffedrickare, fick idén att undersöka det kaffe som majoriteten av svenskarna dricker: Det som oftast serveras på jobbet.
Resultaten var tydliga. Kaffet från de flesta arbetsplatsmaskiner kan sannolikt höja vårt kolesterol.
– Vi undersökte 14 kaffemaskiner i fikarum i sjukvården och upptäckte att halterna av kolesterolhöjande ämnena cafestol och kahweol är mycket högre än i vanligt bryggkaffe. Filterprocessen verkar vara avgörande för att få bort dessa ämnen, och uppenbarligen lyckas inte alla kaffeautomater med det, säger David Iggman, ledare av studien.
David Iggman berättar att kaffet kan påverka blodfetterna och öka risken för hjärt-kärlsjukdom på lång sikt. Han jämför det med att hälla en skvätt grädde i kaffet dagligen.
– För storkonsumenter är det tydligt att bryggkaffe eller annat välfiltrerat kaffe är att föredra. För att exakt bestämma effekterna på blodfetterna skulle vi behöva göra en kontrollerad studie på personer som får dricka kaffet.
Borde arbetsplatserna byta ut sina automater?
– Vi vet inte exakt hur mycket ofiltrerat kaffe höjer kolesterolet. Är man en stordrickare, som dricker kaffe flera gånger om dagen och kommer göra det i flera års tid framöver, kan det kanske vara bra att överväga filtrerat kaffe.