– Lögnare!
– Ni bara lovar och lovar, men det händer inget!
– Rädda Sveriges våtmarker!
Först en, sedan en till och så en tredje reser de sig. Aktivisterna från "Återställ Sveriges våtmarker" skanderar sina budskap. Debatten om klimatets framtid i Sveriges riksdag på fredagen besöks också av tio Uppsalaforskare. De har åkt hit för att lyssna på politikernas syn på FN:s klimatrapport, IPCC. Men debatten hinner knappt börja innan aktivisterna tar över på åhörarläktaren. Några minuter senare har SVT publicerat en film med rubriken: Klimataktivister bland forskare.
– Vi är upprörda över hur det framställdes i SVT! säger Karin Gerhardt, forskare vid SLU:s Centrum för biologisk mångfald.
Forskarna från SLU och Uppsala universitet som har skrivit debattartiklar och demonstrerat för att politikerna ska ta klimatfrågan på allvar och snabbt vidta konkreta åtgärder, är noga med att inte kopplas ihop med aktivisterna som störde debatten.
– Vi vill inte störa den demokratiska processen, säger Karin Gerhardt.
Det är politiker från samtliga åtta riksdagspartier, bland andra Miljöpartiets språkrör Per Bolund och klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L), som diskuterar hur politiken ska hantera den akuta klimatkrisen som IPCC rapporten pekat på. Per Bolund som kallat till debatten är en av de få som faktiskt nämner klimatforskningen under debatten.
– Forskarna skriker sig hesa. Gör mer nu! Det är allvar, säger han.
Det är just detta, den akuta situationen och att sitta på all kunskap och se att politiker inte gör något, som fört de tio Uppsalaforskarna hit.
– Staten betalar forskare för att göra klimatforskning, men sedan lyssnar man inte på den forskningen, säger Katarina Andreasen som är docent i biologi på Uppsala universitet.
Efter debatten är hon lika frustrerad som innan.
– De pratar om att man ska föra in rätt åtgärder vid rätt tidpunkt. Men vi måste ju göra ALLT NU. Under pandemin kunde man ju se att det gick att ta fram snabba lösningar i ett akutläge. Samma sak går att göra för klimatet.
Jeannette Eggers som forskar inom hållbart skogsbruk vid SLU är så upprörd efter debatten att hon har svårt att hitta ord.
– Det satt en skolklass där inne på åhörarbänken. Allt politikerna sa var ett svek mot dem. De pratade inget om beteendeförändringar. De säger att de vill nå klimatmålen men de gör tvärtom. Vi får höra att vi är alarmistiska men det är ju ett alarmerande läge. Jag får panik när jag tänker på mina barns framtid.
Kristina Boréus forskar på hur olika gräsrotsinitiativ kan bidra till en klimatomställning. Angående aktivisternas initiativ att avbryta debatten kan hon förstå deras frustration.
– Jag tycker inte att det är konstigt att de är upprörda. De är unga och vågar kanske inte skaffa barn i den här världen.
Vad gäller svenska politiker tycker hon att det stora flertalet ändå accepterar det forskningen visar och inte lever i förnekelse. Däremot ser hon inte att de är beredda att ta konsekvenserna av detta och hon saknar bland annat en politik som gör det lätt för människor att göra klimatsmarta val.
– En enkel sak att driva igenom är billigare kollektivtrafik. I stället har politikerna tävlat om att sänka bensinpriserna. De borde ställa sig upp och säga att vi ska ha en krispolitik. Jag blir så ledsen och frustrerad när jag vet hur illa det är.