FN:s klimatrapport ställer höga krav på förändringar

FN:s rapport om klimatförändringarna fokuserar på lösningar som finns för att klara 1,5 gradersmålet. Två Uppsalaforskare har olika uppfattning om huruvida världen kommer att klara målet.

skorstenar, klimat, luftföroreningar

skorstenar, klimat, luftföroreningar

Foto: Björn Larsson Ask/TT

Uppsala2022-04-04 21:01

FN:s klimatpanel IPCC kommer nu med sin tredje delrapport sedan i somras. Den lyfter vilka lösningar som finns mot klimatförändringarna.

Rapporten, som är en sammanställning av 18 000 vetenskapliga artiklar, konstaterar att vi kommer att kunna nå 1,5 gradersmålet om vi vidtar mycket omfattande åtgärder.

Anna Rutgersson är professor i meteorologi vid institutionen för geovetenskaper, och har tagit del av rapporten och Mikael Karlsson, universitetslektor i klimatledarskap vid institutionen för geovetenskaper, har varit med och bidragit till den.

Kan man tolka det som positiva nyheter att vi kommer att klara 1,5 gradersmålet?

Mikael Karlsson: 

– Ja. Rapporten konstaterar att de tekniska möjligheterna att göra klimatarbetet som behövs för att nå målet är större än någonsin och man kan se att det blir mycket annan positiv nytta av klimatarbetet. Klimatpolitiskt pratar man ofta vilka som ska bära bördan av klimatarbetet som anses dyrt och svårt. Men man bör i stället prata om skördefördelning. Mycket forskning visar att åtgärdskostnaderna är lägre än vinsterna av klimatarbetet, som renare luft och rikare kost. Omställningen kräver mycket men är fullt möjlig. 

Anna Rutgersson: 

– Lyssnar man mellan raderna så är min bedömning att man inte kommer klara målet. Man måste vidta väldigt drastiska förändringar som jag inte tror är genomförbara på så kort tid. Det är en omställning av hela samhällsstrukturer i alla världens länder. Det är transporter, jordbruk, industrier och energiproduktion som måste ställa om. Det är svårt att göra det så snabbt som det behövs för att nå målen och då är bättre att man höjer målet till 2.0 eller 2.5 grader så att det blir genomförbart.

Vilka klimatomställningar har verkligen en effekt?

Mikael Karlsson: 

– Förnybar energi som sol och vindkraft ökar snabbt och tekniken blir snabbt bättre och billigare. Det gäller även elbilar, som också visar vikten av effektivisering. I en bensinbil når över 80 procent av energin i bränslet aldrig fram till hjulen, i elbilen är verkningsgraden den motsatta. Men det i särklass bästa och billigaste är att minska överkonsumtionen. Till exempel vet vi att många resor är onödiga och att mer grönt i kosten snabbt minskar matens klimatpåverkan."

Anna Rutgersson: 

– Man måste jobba med alla sektorer och framför allt med elektrifiering för energiproduktion och transporter. Det räcker inte bara med en omställning utan man behöver också ta bort koldioxid och för det behövs nya tekniker. Det kan det handla om att återta naturliga ekosystem som våtmarker så att naturen kan ta upp koldioxid. Annat som lyfts fram i rapporten är mer växtlighet och grönska i städerna eftersom städerna är en stor utsläppsfaktor."

Vad behöver politikerna göra nu för att vi ska nå klimatmålen?

Mikael Karlsson: 

– Sveriges klimatmål är nettonollutsläpp år 2045. Detta måste gå tio år snabbare minst. Sedan krävs styrmedel. Nu börjar flera partier som stått bakom reduktionsplikten på bensin och diesel att urholka styrmedlet. Det slår mot företag och ökar beroendet av olja. Det duger inte att premiera bilism."

Anna Rutgersson: 

– Jag tycker att man ska jobba för en global koldioxidskatt, för kostar det att släppa ut hittar man alltid andra lösningar. Det är viktigt att komma ihåg att det är ett globalt problem som vi i Sverige kan inte lösa."

IPCC-rapporten

FN:s klimatpanel IPCC har gjort en stor sammanställning av den klimatvetenskapliga forskningen. Den består av tre delar. 

Den första delen kom ut i somras och handlade om vilka klimatförändringar och hur de yttrar sig.

Den andra delen som kom i mars handlade om vilka konsekvenser klimatförändringarna skulle få för livsmedelsproduktion, samhällsekonomi etcetera.

Den tredje delen som kom under måndagen handlar om vilka lösningar som finns på klimatförändringarna. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!