– Vi har redan börjat samla in personer som har reagerat på vaccin, säger Mia Wadelius, professor vid institutionen för medicinska vetenskaper vid Uppsala universitet.
Tillsammans med Pär Hallberg, en annan forskare från Uppsala, styr hon projektet. Enligt Mia Wadelius får de flesta milda eller inga biverkningar av covid-19-vaccinet men studien kommer att fokusera på allvarliga biverkningar.
Studien leds från Uppsala men deltagare som har fått kraftiga biverkningar kan bo varsomhelst i landet, blodprov skickas in via posten. Därefter intervjuas deltagare om upplevda reaktioner.
Om man bor i Uppsala och har känt av biverkningar efter vaccinet kan man delta i studien. I första hand genom att besöka sjukvården och be dem skicka en biverkningsrapport eller i andra hand anmäla sig själv via mejl.
Hittills har 27 personer medverkat.
Enligt Mia Wadelius kommer projektet att pågå i tre år men kan fortsätta så länge vaccinationen är igång och det fortfarande går att samla in prover.
– I framtiden kanske det är möjligt att välja ut vilka personer som inte bör ha ett visst typ av vaccin eller till och med designa säkrare vaccin om man vet vad som utlöser reaktioner, säger hon.
I projektet deltar fyra regioner och sex olika forskningsmiljöer. Från Region Uppsala medverkar Uppsala universitet och Akademiska sjukhuset.