Uppsalaforskare vill veta hur människan spred sig

Många känner säkert till att de första människorna kom från Afrika – men vart tog de vägen sen? Det vill Uppsalaforskaren Thomas Stevens ta reda på.

Thomas Stevens är med och projektleder en fältstudie i Tadzjikistan där man undersöker människans utveckling och hur människor migrerade och bosatte sig i Centralasien.

Thomas Stevens är med och projektleder en fältstudie i Tadzjikistan där man undersöker människans utveckling och hur människor migrerade och bosatte sig i Centralasien.

Foto: Privat/Staffan Claesson

Uppsala2021-10-05 09:00

Thomas Stevens är forskare vid Uppsala universitet och han är med och projektleder en fältstudie i Tadzjikistan där man undersöker människans utveckling och hur människor migrerade och bosatte sig i Centralasien.

– Det kommer hela tiden ny information på det här området. Och länder som Tadzjikistan har det inte forskats mycket på. Det är därför viktigt att vi åker dit för att förstå hur människorna befolkade jorden, säger han.

Studien påbörjades i somras och är ett samarbete mellan forskare i Sverige, Norge, Danmark, Ryssland och Tadzjikistan. Projektet väntas pågå i mellan fyra och fem år.

Centralasien har historiskt sett varit en viktig plats för mänsklig rörelse. Det finns även många artefakter och fossiler som hittats där. Dock menar Thomas Stevens att man i dag vet väldigt lite om hur gamla de är. Och det finns fler frågetecken.

– Hur de tog sig ut ur Afrika, vart de gick och vilka klimatförhållanden som var vid den tiden är fortfarande oklart, säger han.

Nu vill de hitta fler spår av människor som bosatte sig i Tadzjikistan, men även veta vilka arter av människor det rörde sig om. Var det neandertalare, homo erectus eller homo sapiens?

– Det kommer bli många överraskningar under projektets gång och mycket ny information, säger han.

Just nu är Uppsala universitets doktorand Ramona Schneider på väg ner till Tadzjikistan för att delta i forskningsarbetet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!