Uppsalaforskare studerar svensk välfärd
Det finns flera strukturproblem i den svenska välfärdsstaten. Men Sverige har återhämtat sig hyfsat efter krisåren i början av 1990-talet. Det är några slutsatser som dras i en rapport av amerikanska och svenska ekonomer, bland andra Uppsalaforskarna Peter Fredriksson och Anders Forslund.
De två Uppsalaforskare som deltagit i rapportarbetet har främst studerat lönebildningen och de senaste årens arbetsmarknadspolitik.
- Lönespridningen har ökat under de senaste åren. Avkastningen på utbildning har också ökat, säger Peter Fredriksson, docent i nationalekonomi vid Uppsala universitet och nytillträdd generaldirektör på Ifau (institutet för arbetsmarknadspolitisk utvärdering).
När det gäller arbetsmarknadspolitiken under 1990-talet så bidrog den inte till att minska arbetslösheten utan snarare till att förlänga den.
- Ett fåtal program fungerade, till exempel det som förr kallades för rekryteringsstöd. Men mycket av det som skapade problem under 1990-talet har nu åtgärdats, säger Anders Forslund, docent i nationalekonomi vid Uppsala universitet och biträdande chef på Ifau.
De senaste årens ekonomiska tillväxt i Sverige har inte skapat lika många jobb som tillväxten i andra länder har gjort.
Det har kostat pengar att satsa på jämlikhet. Om jämlikheten minskade något skulle ekonomin bli effektivare, antyder rapportförfattarna.
- Välfärdsstaten bör vara i ständig förvandling. Men vi skriver inte hur ni ska göra, det är upp till svenskarna att bestämma, säger en av rapportförfattarna, Robert H Topel, professor i nationalekonomi vid University of Chicago i USA. Han tillägger att det finns flera fördelar med den svenska välfärdsmodellen, till exempel låg fattigdom, hög privatkonsumtion och en stark ekonomisk ställning för kvinnor.
UNT: Vilken betydelse har en sådan här internationell ekonomisk rapport?
- Det är viktigt att någon kommer in och ser på saker ur ett annat perspektiv. Sedan behöver man inte hålla med om allt, säger Anders Forslund.
UNT: Varför är intresset för den svenska välfärdsmodellen så stort?
- Till viss del handlar det nog om avundsjuka. Systemet fungerar ju, även om det har sina brister, säger Peter Fredriksson.
Forskarrapporten ska nu diskuteras i SNS lokala kontaktgrupper ute i landet, bland annat i Uppsala, Västerås och Gävle.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!