Flera Uppsalaforskare skyldiga till forskningsfusk

En rad forskare, varav två professorer, kopplade till Uppsala universitet har fällts för forskningsfusk. Utredningen är mycket omfattande och gäller 155 olika misstankar.

Forskare vid Uppsala universitet anklagas för fusk.

Forskare vid Uppsala universitet anklagas för fusk.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Uppsala2025-01-16 17:04

Nyheten i korthet

  • Sex forskare, inklusive två professorer från Uppsala universitet, har fällts för forskningsfusk inom neurovetenskap, inklusive förfalskning, fabricering av data och plagiering i 56 publicerade verk.
  • Huvudforskaren, som har kopplingar till Uppsala universitet men har arbetat utomlands, nekar till anklagelserna och har överklagat beslutet.
  • Utredningen, som är den mest omfattande i sitt slag, har lett till att ingen rådata finns sparad och har ifrågasatt integriteten inom forskarsamhället.

Förfalskning, fabricering av data och plagiering i 56 publicerade vetenskapliga artiklar, bokkapitel eller konferensbidrag. 155 olika misstankepunkter. Sex forskare, varav fem varit verksamma vid Uppsala universitet, två av dem som professorer. 

Så ser siffrorna ut i en unik och mycket omfattande utredning av forskningsfusk, eller oredlighet i forskningen som det formellt heter, som nyligen blivit klar. Det är Nämnden för prövning av oredlighet i forskning, Npof, som utrett misstankarna och funnit att forskarna ska fällas på en lång rad av de många misstankepunkterna, var och en av forskarna i olika hög omfattning. Nämnden är en statlig myndighet som leds av ett justitieråd i Högsta domstolen och i övrigt består av forskare från olika vetenskapsfält.

Forskarna själva nekar och beslutet har överklagats till förvaltningsrätten av åtminstone ett par av dem.

Forskningen som fälls har gjorts inom fältet neurovetenskap. Den av forskarna som pekas ut som huvudansvarig för de ifrågasatta artiklarna har under hela tiden varit kopplad till Uppsala universitet, men ska i praktiken inte ha arbetat från Uppsala på många år, utan verkat från olika samarbetspartners i andra länder. Misstankarna mot honom rör förfalskning i bilder, förfalskade data i diagram och tabeller, samt plagiering av text. Själv bestrider han anklagelserna. Han pekar i stället på att artificiell intelligens, som kan ha använts för att nu tolka bilderna i hans studier, helt enkelt kan ha tolkat dem fel. Han framhåller också att alla artiklar har granskats före publicering, utan anmärkningar. 

undefined
Enligt beslutet ska det handla om mycket omfattande fusk med totalt 155 misstankar.

I utredningen har fyra särskilda experter med olika infallsvinklar granskat de 155 misstankepunkterna. Alla fyra har funnit många fall där man menar att det rör sig om fusk. En av experterna skriver exempelvis att det finns "mycket starka bevis för mycket allvarlig förfalskning/fabricering och systematisk och uppsåtlig oredlighet i forskning". 

I utredningen framkommer också att inga rådata finns sparade. Utredarna vid Npof har vänt sig till den huvudansvarige forskarens institution vid Uppsala universitet, men fått beskedet att inget relevant forskningsmaterial som tagits fram av de aktuella forskarna finns sparade.

En professor vid Uppsala universitet fälls för inblandning i en av artiklarna. Den har han aldrig sett, menar han och han upptäckte först i efterhand att hans namn var med i en artikel. 

– Vi hade inte samarbetat på tio år. Jag tolkade det som någon form av hedersbetygelse till mig, och att han kanske använt något från vårt tidigare samarbete i artikeln, säger professorn som överklagat beslutet.

De fel som påvisats i bilder i den studie där han står som en av författarna hade varit omöjliga för honom att upptäcka, även om han fått granska ett manus i förväg.

– Inte ens en Nobelpristagare hade kunnat se de här tveksamheterna i bilderna. Jag underkänner helt Npofs bedömning, säger han. 

En annan Uppsalaprofessor är medförfattare till 23 av de publikationer som nu har prövats. Han bestrider alla anklagelser, men har uppgett att han idag kan se att viss statistik i en del av artiklarna ser felaktiga ut. Han riktar sin udd mot den huvudansvarige forskaren han samarbetat med i flera år. 

– Jag känner mig bedragen, säger professorn som uppger att han överväger att överklaga det fällande beslutet. 

– Det här är inte över än, säger han.

UNT söker den huvudansvarige forskaren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!