Uppsalastudie visar nytt coronavirus – hos sorkar

Uppsalaforskare har identifierat ett nytt coronavirus hos svenska skogssorkar. Viruset är väl etablerat, men om det är farligt för människans hälsa är inte känt, skriver forskarna.

Skogssorken är bärare av ett coronavirus som Uppsalaforskare nu kunnat visa genom så kalla RNA-sekvensering. Om det kan vara ett hot mot folkhälsan är ännu okänt, konstaterar forskarna.

Skogssorken är bärare av ett coronavirus som Uppsalaforskare nu kunnat visa genom så kalla RNA-sekvensering. Om det kan vara ett hot mot folkhälsan är ännu okänt, konstaterar forskarna.

Foto: Hasse Holmberg

Uppsala2022-06-03 21:00

Tidigare studier har påvisat flera olika coronavirus hos europeiska skogssorkar i Storbritannien, Polen, Frankrike och Tyskland. Nu visar forskare vid Zoonosis Science Center vid Uppsala universitet på ännu ett sådant virus. 

Uppsalaforskarna har studerat 260 skogssorkar mellan åren 2015 och 2017 och sett att det coronavirus de identifierat fanns hos 3,4 procent av sorkarna. 

– Det tyder på att det är utbrett och förekommer stabilt hos svenska skogssorkar, säger professor Åke Lundkvist, professor i virologi och chef vid Zoonosis Science Center, i ett pressmeddelande.

undefined
Zoonosis Science Center vid Uppsala universitet har byggts upp av professorerna Björn Olsen och Åke Lundkvist.

Viruset har fått namnet Grimsöviruset eftersom sorkarna som studerats alla fångats i trakterna av Grimsö i Örebro län.

Om det finns anledning till oro för hur människor kan påverkas av viruset går inte att säga. Men det finns skäl att vara vaksam, menar forskarna.

– Vilket potentiellt hot mot folkhälsan Grimsöviruset utgör är fortfarande okänt men våra observationer tillsammans med tidigare beskrivna coronavirus hos skogssork motiverar starkt en fortsatt övervakning av coronavirus hos vilda gnagare, säger Åke Lundkvist.

undefined
Studier har visat att sork bär på flera coronavirus. Nu har Uppsalaforskare kunnat identifiera ett till på svenska skogssorkar.

I pressmeddelandet skriver forskarna att infektionssjukdomar som kopplas till mindre däggdjur som gnagare, har ökat drastiskt på senare år. Forskning kring ekologin hos dessa värddjur är "en viktig del i arbetet för att förebygga framtida utbrott.", skriver de. 

Studien publiceras i den vetenskapliga tidsskriften Viruses.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!