Tove Fall, professor i epidemiologi vid Uppsala universitet, blev ett känt namn under pandemin. Hon var en av de forskare som i medierna tålmodigt förklarade smittläget ur olika aspekter.
Nu rör forskningen hon leder på Uppsala universitet något annat än covid. I stället är det risker för hjärt-kärlsjukdom som hon undersöker – genom att studera våra tarmar.
– Vad du stoppar i munnen, både kost och läkemedel, påverkar bakteriefloran i dina tarmar. Även genetiken spelar roll. Vi vet att det finns samband till risker för hjärtkärlsjukdom och vill fortsätta att söka efter de mekanismerna för att kunna förebygga exempelvis hjärtinfarkt, säger Tove Fall.
För sin forskning belönas hon nu med prestigefyllda Göran Gustafssonpriset, på drygt 7 miljoner kronor under tre år till forskningen, och ett personligt pris på 300 000 kronor.
– Så kul! Nu kan jag satsa nytt och samtidigt behålla de superpersoner jag lyckats knyta till min forskargupp. Det är motigt ibland att vara forskare, men det här ger självförtroende, säger Tove Fall.
I den största studien som gruppen hittills publicerat kring tarmbakteriernas koppling till hjärt-kärlsjukdom visade de att risken för åderförkalkning ökade när stora ansamlingar av munbakterier, som streptokocker, fanns i tarmen. Som underlag för studien låg den stora svenska Scapisstudien, med bland andra 5 000 deltagare från Uppsala.
– Men det luriga är vad som är hönan och ägget. Det här är komplext: Vi ser ett samband, men vad är det som orsakar vad? Det måste inte vara bakteriernas fel, det kan vara tecken på dålig munhälsa eller något annat. Det här är vad vi försöker lösa nu, och vad jag ska satsa på, säger Tove Fall.
Göran Gustafssonpriset delas ut till någon som vid urvalet är 45 år eller yngre.Tove Fall höll sig just inom åldersramen och har nu hunnit fylla 46. Hon har engagerat sig mycket för unga forskares situation och är i dag mentor åt lovande forskare.
Hon har fått flera vetenskapliga priser och utmärkelser, bland annat som årets alumn vid SLU, där hon läste till veterinär.
Vilket är ditt framgångsrecept som forskare och ledare?
– Mitt råd är att samla bra människor omkring sig och se till att de mår bra och trivs. Sedan är jag lagom mycket perfektionist och gräver inte ned mig över motgångar. Jag tror också att det är bra med entreprenörsanda i sig, man måste vara lite framåt, kunna göra en budget och prata med folk.