Ylva Söderfeldt är universitetslektor vid institutionen för idé- och lärdomshistoria vid Uppsala universitet, och en av de som valts ut att motta Europeiska forskningsrådets "Starting Grant" på drygt 15 miljoner kronor.
Hur känns det?
– Jätteroligt! Det känns särskilt roligt eftersom det så pass sällan går till humaniora, säger hon.
I sin forskning ägnar hon särskild uppmärksamhet åt patientföreningars historiska betydelse.
– De är historiska aktörer som inte fått så mycket uppmärksamhet. Man har tittat på läkare, patienter och sjukförsäkringar, men sällan på patientföreningar.
Hennes hypotes är att patientföreningar har haft större betydelse för hur vi kategoriserat sjukdomar än vad som hittills framgått.
– Patientföreningar är ett utbrett fenomen och det är många som är aktiva inom patientföreningar, men det finns väldigt lite om deras roll, och vilken påverkan de har haft.
Hur kommer det sig att du intresserat dig för det här ämnet?
– Inom medicinhistoria är man ofta intresserad av de spektakulära och smaskiga delarna, men jag är mer intresserad av de stora folksjukdomarna. Det som andra kanske tycker är lite tråkigt, det tycker jag är det mest intressanta – det som påverkar väldigt många människor.
Pengarna ska användas till ett nytt stort forskningsprojekt där Ylva Söderfeldts forskningsgrupp kommer att titta på just patientföreningar i flera Europeiska länder under en tidsperiod på 100 år.