I tisdags fick 130 vänner, uppdragsgivare och kolleger till den kritikerrosade Uppsalapoeten Anneli Östlund ett mejl från henne. Hon berättade att hon befann sig i Storbritannien och att hennes moster hade blivit svårt sjuk och att hon behövde pengar. Hon bad mottagaren att sätta in 90 pund på ett brittiskt konto.
Många av vännerna insåg snabbt att hennes e-postkonto på MSN Hotmail hade blivit kapat, bland annat eftersom det var skrivet på dålig svenska.
– Men några trodde verkligen att det var jag som hade skickat mejlet, säger Anneli Östlund.
Hennes e-postkonto var dessutom kopplat till Facebook och hon valde att spärra kontot.
– Hela mitt sociala nätverk rasade samman.
Kapningen berodde på att Anneli Östlund svarat på ett mejl hon uppfattade kom från Windows Live-teamet, där hon ombads verifiera sina uppgifter.
– Jag känner mig väldigt dum som gick på det. Jag tyckte att det såg autentiskt ut, även om det skilde sig utseendemässigt från deras vanliga nyhetsbrev.
Hon mejlade till Windows Lives hjälpcenter från ett annat e-postkonto men fick svaret att hon var tvungen att mejla från sitt kapade konto, vilket förstås inte var möjligt. Till slut fick hon besked om att kontot kunde spärras efter 24 timmar.
– Under tiden kunde hackern gå igenom alla mina mappar med sparad e-post, min kalender, och faktureringar med mitt bankkontonummer.
Hon var rädd att hackern skulle komma åt bankkontot, så hon tog ut alla pengar.
– Det pinsammaste är att alla inte är kompisar, vissa är enbart formella kontakter. Man får hoppas på folks goda omdöme och förståelse men mitt i situationen känner man sig bedrövad ändå, säger hon.
Hon är mycket kritisk till hur svårt det är att få hjälp om man drabbas av en identitetskapning. Hon kunde se hur hackern var inne på hennes konto och gjorde saker. Men på MSN:s hemsida fanns inget telefonnummer hon kunde ringa.
– Det är en Kafka-känsla i hela situationen. Man blir helt utestängd och det finns ingen tekniker att tala med, inte en människa, bara online-adresser och formulär. Främmande så kallade ”agenter” på Windows Solution Center ska bedöma om jag är jag.
nte heller polisen kunde hjälpa henne.
– Jag ringde 112 men de svarade att de bara agerade vid pågående brott. Jag sade att det visst handlade om ett pågående brott, jag kunde ju se hur hackern gjorde saker inne på mitt konto. De svarade att de bara rycker ut när det behövs ambulans eller vid brand, säger Anneli Östlund.
Hon har också gjort en polisanmälan, som nu ligger på kö och en förundersökningsledare ska först avgöra om det föreligger brott innan de kan agera.
Joakim Karlén, produktchef för Windows Live i Sverige, medger att det kan vara svårt att hitta information om hur man ska bete sig om ens e-postkonto blir kapat.
– I och med att vi levererar en gratistjänst har vi ingen telefonsupport. Återställning av lösenord sköts i huvudsak automatiskt, och först om det misslyckas får man kontakt med en riktig människa som kan hjälpa till. Det kan ta lite tid och i en pressad situation kan ett dygn upplevas som väldigt lång tid, det har jag stor förståelse för, säger Joakim Karlén.
Han rekommenderar alla som har ett hotmailkonto att säkerställa att man har angett en alternativ e-postadress samt en hemlig fråga, med vilken företaget kan säkerställa ens identitet vid en kapning.
I Sverige finns i dag 4,6 miljoner aktiva hotmailkonton.