Lindvalls kaffe förnyar – och bevarar

”Man brukar säga att den första bygger, den andra förvaltar och den tredje fördärvar”. Men Ulf Lindvalls far följde inte talesättet. Generation fyra och fem jobbar vidare med sitt kaffe – i samma anrika lokaler som sina föregångare.

"Det känns roligt. Det finns ju inte så många familjeföretag kvar", säger Ulf Lindvall om att vara den fjärde generationen Lindvall som säljer kaffe.

"Det känns roligt. Det finns ju inte så många familjeföretag kvar", säger Ulf Lindvall om att vara den fjärde generationen Lindvall som säljer kaffe.

Foto: Anna Bredberg

Uppsala2023-07-30 20:00

Orört

Ett varmt ljus fyller hallen tack vare de gamla ekpanelerna som löper längs med väggarna.

– Det är orört. Många ekpaneler revs ut på 1970- och 1980-talet, men inte här. Därför är vi extra rädda om dem, berättar Ulf Lindvall.

Ulf är VD för Lindvalls kaffe, som grundades av hans farfars far 1891. Det gör honom till den fjärde generationen Lindvall som arbetar med kaffe. Hans söner jobbar också här – något som kanske var oundvikligt med tanke på företagets historia.

– Man brukar säga att den första bygger, den andra förvaltar och den tredje fördärvar. Min pappa lyckades med att inte fördärva, säger Ulf och skrattar.

Om man ska fortsätta talesättet är det kanske passande med "den fjärde bevarar", för det är vad Ulf har gjort. I alla fall vad gäller lokalerna. Grundaren Erik Lindvall och frun Josefina köpte marken 1912. 

Rosteriet med glaslanterninen ritades av arkitekten Per Bohlin år 1940. Där Lindvalls kaffe nu har sina kontor är mycket av inredningen original från när huset stod färdigt 1942. Kontoret är ritat av den stora Uppsala-arkitekten Gunnar Leche. Lokalerna är idag är K-märkta.

Finns det ett sentimentalt värde i att bevara det som din farfars far byggde upp?

– Jo, men det gör det. Det känns roligt. Det finns ju inte så många familjeföretag kvar, säger Ulf Lindvall.

Enligt Patric Torstensson, försäljningschef, är det många besökare som blir fascinerade när de kliver in i de äldre lokalerna. Även han själv trivs med att ha sitt kontor i den historiska miljön.

– Det kommer få vara kvar så länge det håller, säger han.

En del har ändå hänt hos det anrika familjeföretaget på Kungsgatan i Uppsala. Långt tidigare var Erik Lindvall inriktad på kolonialvaror. Under en period sålde man mycket mandelmassa och kokosbollar, innan man från 1970-talet riktade in sig helt och hållet på kaffe.

Något mer som har förändrats är personalstyrkan. Som mest har ungefär 60 personer jobbat i produktionen, när man fortfarande bar de tunga säckarna med kaffebönor. Idag är de totalt 21 anställda, varav åtta personer jobbar med själva kaffeproduktionen. För att hänga med måste man automatisera, förklarar Patric.

Trots moderna maskiner har en sak kvarstått – passionen för kaffe. Ulf testar alla kaffesorter innan de lägger en beställning, så att tonvis med bönor inte ska fraktas i onödan.

– Uffe har verkligen en känsla för det där, säger Patric.

Kanske är det någonting i Lindvalls-generna som går i arv, generation till generation.

Där tiden stått still

I den här miniserien, "Orört", besöker UNT lokaler där tiden stått still. 

Vi hälsar på företag och verksamheter som har bevarat delar av inredningen, och undersöker frågan: Vad betyder det gamla för oss idag?

Det här är del ett i serien.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!