Arbetsförmedlingen anmälde bedrägeri på 12 miljoner

Arbetslösa fick upp till 3 500 kronor kontant under bordet mot att de valde jobbcoachning från ett visst företag i Uppsala. Det har en tidigare anställd i företaget påstått.

Arbetsförmedlingen polisanmälde misstankar om grovt bedrägeri men förundersökningen lades ner.

Arbetsförmedlingen polisanmälde misstankar om grovt bedrägeri men förundersökningen lades ner.

Foto: TT

Uppsala2023-08-01 05:00

Som UNT rapporterat åtalades nyligen en Uppsalaföretagare för att ha mutat en handläggare på Arbetsförmedlingen i Uppsala med nära en halv miljon kronor. 

undefined
Polisens nationella anti-korruptionsgrupp har gjort tillslag mot adresser i Uppsala som kopplas till den utpekade företagaren.

I ett helt annat ärende har Uppsalaföretagaren under 2021 polisanmälts av Arbetsförmedlingen för grovt bedrägeri. I polisanmälan påstås att företagaren lurat Arbetsförmedlingen att betala ut 12 miljoner kronor på felaktiga grunder.  "Arbetsförmedlingen menar att det klart framgår att det grova bedrägeriet är att betrakta som omfattande samt systematiskt", skrev myndigheten i sin polisanmälan. 

Bakgrunden är att företagaren drev en rad verksamheter som åtog sig att mot ersättning från Arbetsförmedlingen hjälpa arbetslösa att komma ut på arbetsmarknaden. Det har gällt personer med nystartsjobb, lönebidrag och liknande.

undefined
En anställd i Uppsalaföretagarens bolag hävdar att han gav arbetslösa kontanter för att de skulle välja företagarens verksamheter. Det är emot Arbetsförmedlingens regler.

En person som arbetat vid ett av företagarens bolag har hävdat att omfattande fusk pågått i åratal. Tipsaren har berättat för Arbetsförmedlingen att företagarens bolag "mutade" arbetslösa med 500-3 500 kronor för att förmå dem att välja företagarens bolag för att få till exempel jobbcoachning.

Arbetsförmedlingen ersatte företagaren med upp till 6 000 kronor i månaden för varje arbetslös som mottog insatser av mannens företag och det var med andra ord mycket pengar som stod på spel. Enligt tipsaren var han själv med om att fördela pengar till arbetslösa via kontanter. Stämmer uppgifterna är det helt emot Arbetsförmedlingens regler.

undefined
Företagaren bildade en ideell förening som skulle ta hand om arbetslösa. Arbetsförmedlingen betalade ut 3,1 miljoner till föreningen som senare polisanmälts av myndigheten.

Tipsaren har även påstått att han under sin tid i bolaget hjälpte sju arbetslösa personer att fuska så att de fick aktivitetsstöd och andra bidrag trots att de befann sig utomlands.

Den arbetsförmedlare på Arbetsförmedlingen i Uppsala som åtalats för att ha tagit emot mutor av företagaren, har enligt tipsaren varit djupt involverad i fusket. Tipsaren har uppgett att han själv deltog i ett möte 2018 då företagaren fick löfte av arbetsförmedlaren att han genom sin tjänst på Arbetsförmedlingen skulle ordna fram fler arbetslösa till mannens bolag för att på så sätt öka företagarens intäkter.

undefined
Arbetsförmedlingen skrev i sin polisanmälan att det påstådda bedrägeriet i Uppsala var "omfattande samt systematiskt".

Arbetsförmedlingen gjorde kontrollbesök vid olika arbetsställen i Uppsala där de arbetslösa utlovats insatser av företagarens bolag. Enligt myndigheten hittades stora brister och det pågick bara delvis eller inte alls några verksamheter där.

Vissa insatser som Arbetsförmedlingen betalat för ska företaget alltså ha struntat i att utföra. Det var detta som påstods utgöra bedrägeriet.

undefined
På uppdrag av Arbetsförmedlingen åtog sig företagaren att hjälpa arbetslösa i bland annat Uppsala att komma ut på arbetsmarknaden. Arkivbild.

Under 2013-2020 betalade Arbetsförmedlingen 19 miljoner kronor till företagaren som ersättning för de olika insatserna. Av det beloppet ska det anmälda bedrägeriet ha omfattat 12 miljoner. Arbetsförmedlingen hävdade bland annat att man förletts att betala ut pengar till företagaren innan de arbetslösa ens börjat i bolagen och även efter att personerna slutat.

undefined
Polisens bedrägerienhet lade ner Arbetsförmedlingens anmälan i slutet av förra året. Orsaken har inte gått att få fram.

I slutet av förra året lade polisen dock ner anmälan om bedrägeri. Varför har UNT inte lyckats få fram. Om Arbetsförmedlingen anser att misstankarna kvarstår trots att polisutredningen lagts ner vill myndigheten inte kommentera. 

Tipsaren har även uppgett att en arbetslös beviljades anställningsstöd för att arbeta i företagarens bolag. Men den arbetslöse behövde inte vara där utan ska istället ha jobbat i en butik i Uppsala som arbetsförmedlaren drev vid sidan om. Uppgifterna från tipsaren har UNT inte kunnat kontrollera och det har heller inte gått att nå åklagaren i ärendet.

Företagaren skriver till UNT att han ser fram emot att frågorna avgörs av en neutral part. UNT har sökt Arbetsförmedlaren utan framgång.

Polisanmälan om bedrägeri

Våren 2020 anmälde Arbetsförmedlingen Uppsalaföretagaren för grovt bedrägeri. Enligt anmälan misstänkte Arbetsförmedlingen att företagaren och flera av hans släktingar var inblandade i det påstådda bedrägeriet. Gruppen anklagades för att ha lämnat osanna uppgifter för att förmå myndigheten att fatta beslut om felaktiga utbetalningar i 1 468 fall. Totalt ska det ha handlat om 12 054 638 kronor.

I november 2022 lade polisen ner förundersökningen. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!