Uppsalaföretagare hotas av fängelse

Lennart Nyberg, som äger InkClub i Uppsala, upptaxeras med 35 miljoner. I ett annat mål har den hyllade företagaren och hans hustru dömts till årslånga fängelsestraff. Paret överklagar nu till Högsta Domstolen.

Inkclub ligger i Uppsala och på bilden syns företagets lagerlokal i Boländerna.

Inkclub ligger i Uppsala och på bilden syns företagets lagerlokal i Boländerna.

Foto: Staffan Wolters

Uppsala2018-04-01 16:47

Den idag 60-årige Uppsalaföretagaren Lennart Nyberg har den senaste tiden drabbats av tunga bakslag. Kontrasten är stor jämfört med för några år sedan då han omgavs av positiva rubriker.

Orsaken till hyllningarna var framgångssagan InkClub som han grundade år 2000 i Uppsala. På bara fem år lyckades Lennart Nyberg förvandla företaget till marknadsledande i världen på bläckpatroner till skrivare.

InkClub växte med 200 procent per år och han fick bland annat motta ett prestigefyllt pris av kung Carl XVI Gustaf för "förnämliga exportinsatser".

2006 avgick Lennart Nyberg som vd och när han sålt av sina sista aktier i InkClub 2011 hade han enligt medieuppgifter fått in sammanlagt 627 miljoner.

Sedan bytte Lennart Nyberg bransch. Tillsammans med bland andra sin hustru startade han företaget Designers Revolt vars affärsidé var att tillverka kopior av kända möbler och designföremål.

Designers Revolt kopierade exempelvis inredningsklassikern Ägget, en fåtölj av den danske formgivaren Arne Jacobsen, och kritikerna talade om olaglig idéstöld.

Lennart Nyberg var hela tiden öppen med verksamheten och menade att han bara gjorde så att fler kunde köpa kvalitetsföremål till rimliga priser.

Någon otillåten företagsamhet handlade det knappast om, enligt honom själv. "Folk tror att det vi sysslar med är olagligt, vilket det ju inte är", sa han i en artikel i Resumé 2011.

Men rättsväsendet såg annorlunda på saken. 2014 gjorde polisen razzia vid Designers Revolts lager i Älvkarleby och mängder av föremål togs i beslag.

Den tidigare så upphöjde InkClub-vd:n sattes i arresten ett par dygn och åtalades senare för upphovsrättsbrott. Även hans hustru och ytterligare två personer ställdes inför rätta i samma mål.

Kvartetten försvarade sig med att Designers Revolt var registrerat i Storbritannien där patent gäller under kortare tid än i Sverige. De menade att varumärkesskyddet hade upphört och eftersom försäljningen skedde från Storbritannien skulle inte svensk lag tillämpas.

I januari 2018 föll domen i Sveriges hittills mest omfattande rättsfall kring piratkopierade designprodukter.

"Brottsligheten har varit synnerligen välplanerad och välorganiserad", fastställde Patent- och marknadsöverdomstolen. Enligt rätten hade företag som drabbats av piratkopieringen åsamkats skador för mångmiljonbelopp av en brottslighet som bedrivits "under täckmantel av näringsverksamhet".

Lennart Nyberg dömdes till två års fängelse medan påföljden för hans 60-åriga hustru bestämdes till fängelse i 1,5 år. Dessutom förverkade staten de 14 miljoner kronor som företaget tjänat in.

Lennart Nyberg och hans hustru överklagar nu till Högsta Domstolen och begär att bli frikända.

Ytterligare ett slag mot paret kom i februari i år. Då fastställde förvaltningsrätten i Uppsala att de båda ska upptaxeras med sammanlagt 70 miljoner kronor.

Bakgrunden är att makarna 2009 mottog 35 miljoner kronor vardera i utdelning från ett Cypernbolag som ägde aktier i InkClub.

Makarna Nyberg hävdar att de inte ska beskattas i Sverige eftersom de sedan många år bor i Schweiz. Men förvaltningsrätten anser att deras anknytning till Sverige, bland annat genom en lägenhet i Uppsala, är så stark att de är skattskyldiga här.

2016 köpte Lennart Nyberg tillbaka InkClub för 322 miljoner.

Martin Benckert, nuvarande vd för InkClub skriver i ett mejl till UNT:

"Lennart Nyberg har ingen operativ roll i bolaget, vilket gör detta till en helt privat fråga för Lennart och påverkar inte InkClub i något avseende".

UNT har utan framgång sökt Lennart Nyberg.

Uppsalaföretag

InkClub med bas i Uppsala sålde ursprungligen främst bläckpatroner till skrivare, toner och fotopapper via nätet.

Företaget har sedan dess breddat sortimentet. Numera saluför man en mängd konsumentprodukter som batterier, städprylar, datortillbehör och mycket annat.

InkClub har årligen cirka fyra miljoner kunder i tio länder.

2016 hade koncernen ett 70-tal anställda och en omsättning på 485 miljoner kronor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!