Uppsalaföretag vässar klorna för framtiden

Efter affären med Hakon Invest har snabbväxaren Inkclub stannat upp för att vässa klorna. Kostnaderna för att värva nya kunder har rakat i höjden och bläckpatronförsäljaren från Uppsala tvingas konkurrera om annonsutrymmet med storbolag som BMW och Carlsberg. Hårdare fokus på nya och gamla marknader väntar runt hörnet.

Foto: Patrik Lundin

Uppsala2007-11-12 00:01
E-handelsbolaget Inkclub har snabbt gjort storverk genom att sälja bläckpatroner till skrivare via nätet. Grundaren Uppsalabon Lennart Nyberg drev bolaget från noll till en omsättning på över 300 miljoner på några år och fick bred affärsmässig uppmärksamhet för det. I mitten av juni i år gick Hakon Invest in och köpte 50 procent av Inkclub för 428 miljoner. Hakons Vd Claes-Göran Sylvén såg en chans att öka exponeringen mot e-handel och bredda investmentbolagets detaljhandelskompetens. Trots uppmärksamheten för Inkclub en anonym tillvaro mitt emot moskén på Vattholmavägen i Uppsala. Bara en liten skylt i papper uppklistrad på dörren skvallrar om att bolaget huserar i fastigheten.
- Men vi håller på att bygga om och fräscha upp. Hela kontoret ska samlas på ett plan och vi växer hela tiden så vi behöver större utrymmen. Vi ska också sätta upp en bättre skylt, säger Fredrik Brandt som tog över vd-posten för knappt ett år sedan.

Men det är egentligen inte nödvändigt. Inkclubs kunder kommer inte upp och knackar på. Alla affärer sker via nätet. Bläckpatronerna levereras i brevlådan. Den som undrar över något får e-posta sina frågor till bolagets kundsupport.
Inkclub sysselsätter drygt 100 personer i Uppsala. De flesta packar bläckpatroner till kunder världen över i en stor anläggning i Boländerna. Tillväxten har varit häpnadsväckande. Åren efter starten år 2000 låg den stadigt på två- och tresiffriga tal. Sedan dess har den avtagit och landade förra räkenskapsåret på 13 procent.
- I år och nästa år räknar vi med en tillväxt på tio. Vi har anställt 4-5 personer sedan årsskiftet och tror det blir ett tiotal under 2008, säger Fredrik Brandt.
Han ser en "enorm" potential i Inkclub. Bolaget omsätter 20 gånger mer än närmaste konkurrenten i Norden.
- Vi har i dag mer än två miljoner kunder och 1,2 miljoner av dem är aktiva. Det är mycket för att vara ett så nischat bolag och den potentialen ska vi utveckla.

Just nu ser Inkclub över och effektiviserar sin organisation. Treskift har införts i packlagret, en ny webbplattform byggs upp som ska stärka e-handeln. Dessutom jobbar bolaget för att bli bättre att ta hand om sina kunder.
- Det är mycket dyrt att rekrytera kunder i dag. Annonspriserna på internet har stigit kraftigt och vi konkurrerar om annonsutrymmet med bolag som BMW och Carlsberg. Att ta hand om befintliga kunder och hitta bättre vägar för att få tillbaka gamla blir allt viktigare för oss, säger Fredrik Brandt.
En central del i det arbetet är bolagets olika lojalitetserbjudanden. Bläckpatroner är inte särskilt "lustfyllt" att sälja så Inkclub köper in stora volymer av kvalitetsprodukter som passar en bred publik - hörlurar, digitalkameror, radiostyrda leksaker.
- Det har blivit en stor framgång som vi ska utveckla. Hur stort det ska bli återstår att se, säger Fredrik Brandt.
I Hakon invest investeringsportfölj finns förutom Ica också kedjorna Kjell & Company, Cervera och Hemma. De saluför bland annat presentartiklar, hemelektronik, bestick, och köksprodukter.

Är tanken att ni ska börja sälja deras varor på nätet också?
- Vi kan se vissa samarbetsområden men man ska vara otroligt försiktiga med att addera nya produkter till vårt sortiment. Vi vill inte bli som ett Clas Olsson, fast på nätet. Det är svårt att exponera många produkter samtidigt och en viktig del i vårt affärskoncept är enkelhet. Kunden ska snabbt kunna hitta det han eller hon söker, säger Fredrik Brandt.
Framtiden då, hur tror du e-handeln kommer att utvecklas?
- Den har stora tillväxtmöjligheter. I USA finns i dag butiker där man kan gå in och känna, prova och titta på varorna och sedan göra en beställning via nätet och få den levererad hem. Det går också att e-handla hemifrån och hämta ut varan i butik. Jag tror e-handeln kommer att gå åt det hållet här också.

Inkclub finns i dag i fjorton länder och säljer mest i Norden och Frankrike. Fredrik Brandt är beredd att gå in på nya marknader som Polen, Tjeckien och Baltikum men ser samtidigt ett behov av att anpassa försäljningen mer till lokala förhållanden.
- Speciellt när det gäller betalning. Här i Norden är det inget problem, betalningsmoralen är hög. Det är den inte i alla länder så vi måste utveckla betaltjänster som passar alla. Parallellt måste vi anpassa våra priser lokalt, säger han.
Trots internationaliseringen blir Inkclub kvar med huvudkontor i Uppsala. Lokalkostnaderna är låga och det går lätt att hitta personal.
- Dessutom har vi inga problem med att få tag på folk som talar främmande språk Det är viktigt för att bemanna vår kundtjänst. Många är studenter så utbildningsnivån där är ofta höge än i företagets ledningsgrupp, skrattar Fredrik Brandt.



PERSONLIGT Fredrik Brandt

Ålder: 44
Bor: I villa i Täby utanför Stockholm
Familj: Gift med Gunilla, två barn
Aktuell: Som vd för Inkclub
Bakgrund: Har de senaste fyra åren jobbat som försäljningsdirektör på it-distributören Scribona. Dessförinnan som säljare, produktchef, marknadschef och marknadsdirektör.
FAKTA Inkclub 2006

Omsättning: 342 miljoner
Resultat: 42 miljoner
Anställda: 45 i bolaget. Ytterligare ett 60-tal från Samhall arbetar för Inkclub.
Tillväxttakt: Räkenskapsåret 2002/03: 165 procent, 03/04: 55 procent, 04/05: 25 procent. År 2006: 13 procent.
Ägare: Hakon Invest 50 procent, grundaren Lennart Nyberg 45 procent, övriga 5 procent.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om