Uppsalaföretag utvecklar snabbtester för cancerbehandling
Snabbare diagnostik vid cancerbehandling är företaget Arocells affärside. I våras kom bolaget tvåa i Uppsalas Venture cup. Redan inom två år räknar Arocell med att ha en första produkt på marknaden.
Forskning och utveckling sker i dag vid BMC i Uppsala. Arocells administration huserar i provisoriska lokaler vid Ekeby bruk. Efter sommaren ska vi skaffa egna, säger Staffan Eriksson och Lena Nyberg.
Foto: Pär Fredin
— I dag använder man ofta röntgen för att se hur en cancerbehandling lyckats. Det kan ske tidigast tre månader efter ingreppet. Men med vårt test kan man göra det mycket enklare och redan efter några veckor, säger Staffan Eriksson.
Fullt utvecklat ska testet kunna tas vid en vanlig vårdcentral i form av ett blodprov. Den cancersjuke behöver alltså inte åka till sjukhuset lika ofta som i dag.
— Vårt test blir ett komplement. Röntgen och andra diagnostisceringsmetoder kommer att behövas i mindre grad och det sparar stora resurser. Det blir också lättare att sätta in rätt mediciner för varje patient. De får bättre kontroll på hur behandlingen går och det tror vi minskar deras oro, säger Staffan Eriksson.
Tvåa i Venture cup
Det är hans egen forskning kring enzymer i blodet, dels vid Karolinska sjukhuset i Stockholm och nu vid Statens lantbruksuniversitet, SLU, i Uppsala som ligger till grund för testerna. Staffan Eriksson och hans forskarlag upptäckte att enzym läcker ut i blodet från celler som delar sig. Genom att skapa en speciell antikropp kunde de mäta läckaget. I och med att människor som drabbats av cancer får en ökad celldelning fungerade den uppmätta mängden enzym i blodet som en mätare på sjukdomens aktivitet i kroppen. Mer enzym betyder större celldelning och aktivare cancer.
— Det finns andra likande metoder. Men de fungerar bara på några former av cancer. Den här fungerar på minst tio olika tumörformer, säger han.
Med hjälp av en affärsman startade Staffan Eriksson och tre forskarkolleger Arocell år 2003. I våras kom bolaget tvåa i Venture cup i Uppsala och har i dag fått tre miljoner kronor i stöd från det Europeiska nätverket för forskning och företagande, Eureka. Bolaget sitter just nu i slutdiskussioner med Uppsala universitets utvecklingsbolag och SLU Holding om att få in ytterligare riskkapital. Men mer pengar behövs för att klara de kommande årens utveckling. Nästa steg blir att licensiera ut de patenterade antikropparna till de stora diagnostikbolagen. Accepterar de Arocells metod så blir det ett viktigt steg för att få ut den på marknaden.
— Bolagen kommer då själva att utveckla metoden vidare så att den passar deras storskaliga analyser. Vi får in licenspengar och kan själva fortsätta att utveckla våra snabbtester, säger utvecklingschef Lena Nyberg.
Arocell kommer inte att bygga upp någon egen tillverkning i Uppsala. Den biten tar ett engelskt samarbetsbolag som ingår i Eurekaprojektet hand om.
— Men vi kommer att behålla nyckelkompetensen och utveckla själva metoden vidare. Målet är en serie olika produkter. Distribution och tillverkning får andra ta hand om. Det är oftast så det fungerar i den här branschen, säger Lena Nyberg.
Riktig snurr på verksamheten räknar Staffan Eriksson och Lena Nyberg att få kring år 2012. Då ska deras diagnostik vara testad och godkänd för den stora amerikanska marknaden.
— Och då kommer vi minst att ha ett 15-tal anställda som sysslar med forskning ut utveckling här i Uppsala, säger de.
FAKTA
Arocell
Grundat: 2003
Ägare: I dag sex privatpersoner varav tre forskare bland dem vd Staffan Eriksson.
Anställda: 3 personer
Ekonomi: 3 miljoner i stöd från Vinnova för Eureka projektet.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!