Uppsalaföretag utsatt för spionage
Industrispionage har blivit en allt vanligare företeelse enligt Säpo. Bioteknikföretaget Q-Med i Uppsala tillhör dem som råkat ut för spionerna.
- Någon misstänkt spion kan ringa upp någon av våra forskare och säga att de beundrar forskningen på Q-Med, berättar vd:n Bengt Ågerup.
Foto: unt
— Det handlar om väldigt mycket pengar och det är väldigt naivt att tro att man inte är utsatt för detta, menar Mats Paulsson, Säpo.
Företaget Q-Med i Uppsala har vid olika tillfällen utsatts för industrispionage.
— Man kan misstänka att alla ologiska, udda händelser där något går utanför ramarna har ett annat syfte än det som anges offentligt, säger vd Bengt Ågerup.
Bland annat har personer som anställts vid företaget slutat bara efter några månader för att sedan direkt börja arbeta hos konkurrerande företag. Andra exempel är datorstölder eller försök att pumpa anställda på information på olika sätt. Ett sådant sätt kan vara att någon som utger sig för att komma från en rekryteringsfirma iscensätter falska anställningsintervjuer. Q-Meds anställda kontaktas som påtänkta för en tjänst och intervjuas sedan på ett sätt som gör att de oavsiktligt lämnar hemlig information om sin nuvarande arbetsgivare.
— Någon kan också ringa upp någon av våra forskare och säga att de beundrar forskningen på Q-Med. En relation inleds och senare kanske de två träffas på en konferens där man försöker få ut information från vår forskare, fortsätter Bengt Ågerup.
Industrihemligheter
Hur mycket spionerna har skadat Q-Med kan han inte svara på. Men för att undvika företeelsen har företaget satsat på ett gediget säkerhetssystem, bland annat gällande datorerna.
- Det överlägset mest effektiva är ändå att göra alla anställda medvetna om och uppmärksamma på detta. Alla ska veta att det handlar om deras egen anställningstrygghet och att det också är osolidariskt mot andra anställda att yppa företagshemligheter.
Mats Paulsson, säkerhetschef vid säkerhetspolisen, Säpo, menar att industrispionage blir allt vanligare.
— Vi ser en klar tendens till att det ökar. Många länder har också strukturer som med hjälp av statligt stöd stöttar den egna industrin genom att förmedla industrihemligheter till de egna företagen, säger han.
Det är framför allt företag med spetskompetens som drabbas av spionage. Och eftersom Uppsala har många framstående bioteknikföretag menar Mats Paulsson att företagen här kan vara särskilt utsatta.
Skickliga spioner
— Jag vill påstå att det finns ett stort mått av spionage i bioteknikbranschen. Men det är möjligt att företagen inte upptäckt detta eftersom det ofta är skickligt gjort. Det är väldigt naivt att tro att man inte är utsatt för detta.
Men Thomas Engström, vd för Uppsalaföretaget Radi Medical upplever inte spionage som ett problem.
— Vi har inte varit utsatta för spionage och jag tror att rädslan för detta är makalöst överdriven, menar han.
Inte heller Magnus Lundberg, vd för Pharmacia Diagnostics i Uppsala är särskilt oroad.
— Jag tror att risken är överdriven även om jag vet att det har förekommit när jag arbetade på ett företag i USA. Där stämde vi en konkurrent för att ha kopierat våra internrapporter som innehöll information om en framställningsprocess för ett vaccin. Men vad jag vet har Pharmacia Diagnostics aldrig drabbats.
Biotage i Uppsala har inte heller blivit mer utsatta än andra, enligt finanschef Mats-Olof Wallin. Och på GE Healthcare (tidigare Amersham) i Uppsala menar informationschef Mark Vadasz att företaget har lyckats undgå spionage just därför att säkerhetspolicyn är strikt.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!