Uppsalaföretag utmanar läskmonopol

Uppsalaföretaget Rodex utmanar systemet med returflaskor i Sverige. Kravet på märkning från monopolföretaget Returpack gör det omöjligt för Rodex att sälja läsk från andra länder.

Uppsala2006-03-21 00:00
Rodex har fem anställda i Uppsala och omsatte 2004 50 miljoner kronor. Affärsidén är bland annat att köpa läsk från andra länder där den är billigare och sälja vidare i Sverige, så kallad parallellimport.
Det handlar om samma läsk som de stora bryggerierna säljer men returmärkningen ser olika ut. Och enligt en ny förordning från 1 januari i år ska alla burkar och flaskor hanteras lika för att säkerställa att minst 90 procent återvinns.
— Då är vi tvungna att teckna avtal med Returpack som är det enda återvinningsföretaget. Och deras krav på etikettsplacering med mera gör det helt omöjligt för oss, säger Harun Ulusoy, vd för Rodex.

Fått prövningstillstånd
Miljödomstolen sade nej till dispens för en månad sedan, men Rodex har nu fått prövningstillstånd i Miljööverdomstolen.
— Vår import av läsk från främst Tyskland och Slovakien har legat på is, vi kan få böter om vi säljer den.
Sedan en vecka kan dock Rodex åter sälja sin läsk i väntan på domen. Miljööverdomstolen anser att eftersom skadan för företaget blir stor ska dispensen gälla fram till att målet avgjorts.

Försumbar vinst
Han tycker att den miljömässiga vinsten av de nya reglerna är försumbar.
— Vi står för en andel som är mindre än tio procent av det som redan i dag inte kommer in till Returpack.
Han tror att det snarare är affärsmässiga skäl som ligger bakom de höga kraven på märkning.
— Bryggerierna står bakom Returpack och de vill förstås inte ha konkurrens från oss. Kraven på märkning är ett bra sätt, säger Harun Ulusoy.
Returpack ägs av förpackningsindustrin, handeln och bryggerierna tillsammans.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om