Uppsalaföretag ska förse fängelserna med medicin

Inkörningsproblem som gav Svensk Dos sena leveranser till Region Skåne ska nu vara avklarade.

Svensk Dos
Berit Strickert

Svensk Dos Berit Strickert

Foto: Nina Leijonhufvud

Uppsala2013-09-06 12:00

Uppsalaföretaget Svensk Dos har bara funnits några månader men redan hunnit ruska om marknaden för dosförpackad medicin. Efter en skakig start med både leverans- och produktionsproblem har de börjat växa. Snart börjar de leverera till fängelser över hela landet.

Ögat från en övervakningskamera följer oss runt hörnet på den låga vita och anonyma byggnaden, till en personalingång.
– Tidigare hade Pharmacia sina lokaler för djurförsök här. Det var en del råttlortar att städa bort, säger Per Manell, styrelseordförande i Svensk Dos AB, medan han guidar oss in över det gräddvita, högblanka golvet.

Vid årsskiftet släpptes det sista av Apotekets monopol fritt, att sälja dosförpackad medicin. Svensk Dos är ett av tre företag i denna nya bransch. Deras affärsidé är att pressa priset på förpackningsjobbet och distributionen av receptbelagd medicin, den så kallade dospengen. Precis som alla apotek gör Svensk Dos vinst på själva medicinerna. Det handlar om stora pengar, marknaden omsätter mer än två miljarder per år i Sverige.

Företaget inledde med att ge ett nollbud, alltså att erbjuda förpackningstjänsten för noll kronor, när sju landsting, däribland Uppsala läns landsting, gjorde en upphandling. Svensk Dos vann den, men en av konkurrenterna anmälde företaget till rättslig granskning. Svensk Dos ansågs inte vara ekonomiskt pålitligt och upphandlingarna för de sju fick göras om. De valde då konkurrenten Apotekstjänst som nu har visats sig ha leveransproblem.

Investmentbolaget Beijerinvest har gått in som delägare i Svensk Dos sedan dess och Svensk Dos kom att teckna avtal med Region Skåne om att leverera dosförpackad medicin för priset 2:64 kronor per patient och dygn. Med sina 33 kommuner är det ingen liten kund. Region Skåne räknade med att spara miljoner på affären åt skattebetalarna.
– Vi skakade om på marknaden. Till exempel Apoteket, som tidigare förklarat att de låg alldeles för lågt med sitt pris på 6:27 kronor per patient och dygn, de störtsänkte sitt pris, säger Per Manell.
I det stora packningsrummet spottar sorteringsmaskinerna ur sig små påsar i långa band som vindas upp i rullar. Varje färdig påse kontrolleras med hjälp av ett avancerat bildbehandlingsprogram.

Enligt Per Manell är hela leveranskedjan snudd på omöjlig att bli fel. Medicindoserna ska hamna rätt, trots att utlämningsställena numera är bensinmackar och affärer i stället för apotek.
– Man måste ju legitimera sig för att hämta ut våra leveranser, säger han.

De små plastpåsarna är försedda med patientnamn och klockslag när just den påsens mediciner ska tas för sammanlagt 18 500 skånska patienter, mest på äldreboenden och andra institutioner.

I inledningsskedet hann Svensk Dos inte riktigt med att producera påsar i rätt takt och det var en rad distributionsproblem, vilket gav stor uppmärksamhet i skånska medier under sommaren. Regionens läkemedelschef Jonas Rastad, var starkt kritisk mot att tjänsten alls hade upphandlats.
– Vi fick adressuppgifterna från Apoteket och hade en enda natt på oss att lägga in dem i våra datorer. Många adresser var felaktiga. Alla hade heller inte klart för sig att vi hade andra utlämningsställen än apotek, berättar Per Manell.
Dessutom hade företaget överskattat sin maskinella kapacitet. De hade då bara fyra maskiner för medicinsortering, nu har de fem.
– Personalen fick jobba även på helger och vi tog in extra från ett bemanningsföretag. Vi redde upp det på en månad och i dag kan jag säga att det vara bara en enda person som inte fick sin medicindos i tid.

Ett tilläggsavtal skrevs. Om företaget har mer än fyra procent försenade doser får de betala 1 000 kronor per försen ad dos.
Pressen blev för stor för företagets vd, Kristine Helles, som sa upp sig efter bara ett par månader på posten. I dagarna utnämndes Stefan Krisch till ny vd i Svensk Dos.

Kommer ni att klara att utöka produktionen nu då?
– Jadå, vi håller på att anställa fler förpackningstekniker. Och våra inkörningsproblem är över, med kort varsel skulle vi kunna börja leverera till ännu fler, säger Per Manell.

I början av nästa år ska Svensk Dos leveranser bli rikstäckande, Kriminalvården och landets alla fängelser är deras nästa kund.

FAKTA

På marknaden för dosförpackad medicin finns tre aktörer, Apoteket AB, Apotekstjänst Sverige AB och Svensk Dos. Detta sedan avregleringen av det statliga Apoteksbolaget.

Svensk Dos AB grundades av apotekarna Kristofer Klerfalk, Per Manell, Martin Svensson och Joakim Söderberg. De äger bolaget tillsammans med Beijer Invest AB.

Företaget finns i Fyrislund, Uppsala, och driver ett eget apotek som levererar dostjänster eller apodoser. Just nu har företaget ett fyrtiotal anställda, men håller på att anställa tio till.

På uppdrag av Region Skåne ansvarar Svensk Dos från och med den 1 juni 2013, för leveransen av dosförpackade läkemedel till de skånska kommunerna. Från och med årsskiftet ska de också börja leverera till Kriminalvården.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om