Uppsalaföretag nära ett genombrott
Uppsalaföretaget Tikomed har nått en milstolpe i sin produktutveckling. Läkemedlet Ibsolvmir har fått status som särläkemedel för behandling av patienter med svår diabetes, vilket underlättar processen att få det godkänt för den öppna marknaden.
Anders Waas på på företaget Tikomed.
Foto: Hans E Ericson
Personer som lider av mycket svår typ 1-diabetes kan, trots medicinering, inte kontrollera sina insulinnivåer. Det gör att de kan drabbas av mycket plötsliga blodsockerfall, svimningar och till och med dödsfall. En behandlingsmetod är transplantation av så kallade ö-celler i bukspottkörteln. Problemet är dock att en stor del av cellerna dör direkt i samband med transplantationen, och här väntas läkemedlet Ibsolvmir fylla en funktion. I de laboratorietester som genomförts ökar det radikalt överlevnaden för cellerna som transplanteras.
Och därför skulle det kunna förbättra resultatet vid behandlingen av patienter med svår diabetes.
För sjukdomar som drabbar en mycket liten patientgrupp finns möjligheten att registrera läkemedel som särläkemedel, vilket innebär ett slags gräddfil på vägen mot ett slutligt godkännande som kommersiell produkt.
I praktiken innebär det att det inte krävs samma dokumentation för ett slutgiltigt godkännande. Skälet till det är helt enkelt att det är svårt att få tag på ett så stort antal patienter som det krävs i sedvanliga läkemedelsstudier. Dessutom garanteras tillverkaren exklusivitet på marknaden under en tioårsperiod.
Visserligen är det mycket få patienter som drabbas av den här formen av svår diabetes. I Sverige handlar det om ungefär 100 personer om året som kan komma i fråga för transplantation. Men potentialen på världsmarknaden är stor, enligt Anders Waas.
- Även om det är få patienter det handlar om blir marginalen väldigt god. Det handlar om en miljardmarknad i världen räknat i svenska kronor, säger Anders Waas.
Dessutom kan en möjlig produktutveckling göra att Ibsolvmir kan användas även vid till exempel benmärgstransplantationer och levertransplantationer.
Ibsolvmir är fortfarande under utveckling. De ytterligare kliniska studier som krävs innan det kan lanseras i full skala kan ta upp emot fem år. Men Anders Waas räknar med att under tiden kunna jobba aktivt mot de olika center i världen som behandlar den här typen av patienter så att det kan lanseras som standardterapi ganska omgående när Ibsolvmir finns tillgängligt på marknaden.
Dessutom får man efter att ha skrivit kontrakt med en partner engångsutbetalningar när olika milstolpar nås i processen mot ett godkänt läkemedel.
- Vår affärsidé är att ta bra forskning och snabbt utveckla det till färdiga produkter med en vettig produktutveckling, säger Anders Waas.
I grunden för företagets produkter finns ett samarbete med forskarna vid Rudbecklaboratoriet vid Uppsala universitet. Tikomed har av dem köpt det patent som ligger till grund för läkemedlet.
- Det är viktigt att vara nyfiken och ta reda på nya saker som kan ge upptäckter som leder till produktutveckling, säger Waas.
Förutom Ibsolvmir har Tikomed två produkter som kan vara klara för att skriva licenskontrakt inom en tvåårsperiod. Det är TM-110, som kan användas vid behandling av inflammatoriska tarmsjukdomar som Crohns sjukdom och ulcerös kolit, och TM-120, som kan rena blodet vid inflammatoriska sjukdomar som reumatism eller blodförgiftning.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!