Uppsalaföretag i storaffär
En halv miljard kronor. Det är vad tyska Q-Cells investerar för att starta industriell produktion av Uppsalaföretaget Solibro AB:s solceller. Storaffären blev klar på torsdagen.
Det var han och tre forskarkolleger på Ångströmlaboratoriet vid Uppsala universitet som utvecklade tekniken med solcellsfilm som sätts på vanligt fönsterglas. Teknik ska vara både billig och ha hög prestanda.
- Flera konkurrenter har börjat bygga upp tillverkning av liknande teknik, men vi har i grunden den bästa tekniken och ligger i fronten, säger Lars Stolt.
Att Q-Cells satsar så mycket som en halv miljard kronor i ett nybildat gemensamt tillverkningsbolag beror på att produktionskapaciteten måste bli stor för att nå lönsamhet.
- Det går inte att göra någon garageversion. Att ett forskningsföretag från Uppsala är med i en sådan här stor affär är nog näst intill unikt, säger Lars Stolt.
Nuvarande ägare av Solibro får 32,5 procent av aktierna i det nya bolaget och cirka 35 miljoner kronor. Dessutom utgår en extra köpeskilling på 180 miljoner kronor om vissa tekniska mål nås.
Nära kontakt med Uppsala universitet
Tyskland är världens största marknad för solceller i dag, och Q-Cells är världens näst största solcellstillverkare. Enligt Lars Stolt har företaget vuxit extremt snabbt.
- De är duktiga på att sätta i gång saker, säger han.
Nu planeras en första fabrik i Thalheim i närheten av Leipzig. Om allt går bra och tekniken är lönsam och kan konkurrera kommer en ny och större fabrik byggas upp snabbt, tror Lars Stolt.
- Då blir det kanske i USA eller i Asien där marknaderna finns. Så småningom kan det kanske bli en fabrik i Sverige också.
Själva Solibro AB kommer att fortsätta med teknikutveckling och forskning i Uppsala, i nära kontakt med Uppsala universitet.
- Tre av grundarna arbetar deltid på universitetet, så vi är nära knutna dit, säger Lars Stolt.
UNT har flera gånger berättat om utvecklingen för Solibro AB. I maj 2005 stod Solibro redo att testa tillverkning av solfilmscellerna och Lars Stolt talade om en fabrik i Uppsala och nödvändiga investeringar om 100 miljoner kronor. Nu blev det en halv miljard och en fabrik i Tyskland.
- Vi har väldigt goda chanser att bli framgångsrika, säger han i dag.
FAKTA
Solibros teknik
Tekniken kallas CIGS och är en förkortning för koppar, indium, gallium och selen, de fyra ämnen som solcellens aktiva skikt består av.
Ämnena fästs på en vanlig skiva fönsterglas genom förångning i en vakuumkammare.
Första halvåret 2008 hoppas Lats Stolt att produktionen ska vara i gång.
Namnet Solibro är en förkortning av Sol och Librobäck dit företaget för flera år sedan planerade att flytta. I dag finns man vid Ultuna.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!