Uppsalaföretaget Scenteknik förstärker det som förmedlas på konserter, föreställningar, konferenser och event. I branschen är de välkända, men för gemene man i Uppsala är de relativt okäna.
– Publikens krav på upplevelser ökar. Förr var det bara ljud och ljus. Nu är det bild, ljud och ljus, säger Markus Ettemo, delägare och grundare av Scenteknik.
Företaget är välanlitat, i dagarna är det involverat i tre premiärer i Stockholm på scenerna Cirkus, Tyrol och Rival.
Bakom scenen på Cirkus, vid ett bord där skärmar och datorer klämts ihop på en alldeles för liten yta, står Anders Granström, en av projektledarna inom video på företaget. I kväll är det nypremiär för Robert Gustafssons 25-årsjubileumsshow och Anders Granström är här för att göra några sista justeringar i bildmaterialet.
– Ljus och bild gör otroligt mycket för en föreställning. Man kan verkligen förstärka det man vill förmedla. Subtila saker kan bli otroligt effektfulla, säger Anders Granström.
Från sitt övervakningsbord slår han på några av de elva projektorer som omger scenen på alla sidor. Scenens skärmväggar börjar blinka i ett färgglatt rutmönster.
– Det bästa är när det blir magiskt, som när man gör dekor och publiken inte vet om bilderna som projiceras är verkliga eller inte. Till exempel när man projicerar en tavla med ett porträtt på en vägg och plötsligt låter porträttet blinka, säger Anders Granström.
Han berättar om föreställningen Ljust och fräscht, där man bland annat byter tyg på en soffa ett antal gånger genom att projicera bilder på soffan med olika tyger. En annan gång skapade man en intressant färgkontrast på scenen under en rockkonsert.
– Rockkonserten filmades och visades live i svartvitt och rött på två projektionsdukar vid respektive sida om scenen. Det blev väldigt effektfullt, säger Anders Granström.
Parallellt med föreställningarna i Stockholm har Scenteknik flera andra uppdrag. Till helgen är man involverad i en konferens i Finland och i Uppsala har Scenteknik ett jämnt flöde av uppdrag på bland annat konserter och teaterföreställningar.
– Dessutom har vi en del evenemang på Arlanda och diverse företagsfester och mässor runt om i Sverige, säger Markus Ettemo.
Det är hård konkurrens i branschen, bara i Uppsala finns ytterligare två företag som på heltid levererar ljud och ljus för scen, och dessutom ett antal företag som vid sidan av andra verksamheter hyr ut tjänster och produkter inom ljud- och ljusteknik.
– Att lyckas bra i branschen handlar om att ha rätt grejer och rätt attityd. Det är inte lampa som lampa eller projektor som projektor. Man måste ha de bästa grejerna, säger Markus Ettemo.
Han betonar också att vägen till framgång även handlar om marknadsföring samt att ha professionella samarbetspartner och glada personer i företaget.
– Det funkar inte att gå omkring och vara sur. Vi har bökiga arbetstider och ibland blir arbetspassen långa och tunga, då är det enklare om man är glad och positiv. Vårt ledord nummer ett är att jobbet ska vara roligt, säger Markus Ettemo.
Anders Granström håller med.
– Särskilt inför premiär är det mycket tidiga morgnar och sena nätter. Men även under de långa arbetspassen tycker jag att vi har kul. Tjusningen med jobbet är att det är kreativt och omväxlande. Jag gillar knepiga projekt, när man hittar kreativa lösningar, säger han.
Enligt Anders Granström går så gott som alla bildidéer att lösa.
– Det som är begränsande är projektets tidsram och budget. 3D är till exempel väldigt effektfullt och snyggt men också väldigt kostsamt, säger han.
Han påpekar att det också är viktigt att inte ta över föreställningen.
– Vår roll är att förstärka det som händer på scenen och inte att göra en egen bildshow. I vissa moment under en föreställning kan det bli helt fel att göra något blaffigt, säger han.
Trots att Scenteknik är ett känt företag inom evenemangsbranschen är det få Uppsalabor som känner till det. Men under ljusfestivalen Allt ljus på Uppsala, som hålls vartannat år, har företaget fått chans att visa upp sig ute på stan. Senast gjorde man bildprojektioner på Uppsala Slott, en uppseendeväckande ljusshow som lurade ögat att slottet brann, vittrade sönder och föll ihop, och överväxtes av rosensnår.
Markus Ettemo och Anders Granström tycker att framtiden ser ljus ut. Allt fler efterfrågar den senaste bild- ljud- och ljustekniken, på såväl stora konserter som på mindre konferenser. Tekniken utvecklas, för tio år sedan kunde man till exempel inte ha så starka och många projektorer bland publik då de blev för varma och krävde fläktar som lät för högt.
– Det har hänt otroligt mycket inom bild-, ljud- och ljusteknik. Det är jättekul. Tekniken för 3D är här och nästa grej inom bildteknik är att projicera hologram. Det blir kul, säger Markus Ettemo.