Uppsalaföretag gräver guld i Norge

Uppsalaföretaget Alcaston Exploration AB har förvärvat guldfält i Finnmarken i Nordnorge. Inom tre år ska driften vara igång. Marknadsvärdet på guldet i gruvan uppskattas till över en miljard kronor.

Uppsala2010-05-15 08:00

Alcaston Exploration i Uppsala har köpt företaget Arctic Gold AB och har därmed förvärvat guld- och kopparfält i Finnmarken. I projektportföljen finns bland annat före detta guld- och koppargruvor vid Bidjovagge.
- I vår bransch är det ganska vanligt att det köps och säljs projekt och inmutningar. Vi har nu tillgång till historiska beräkningar på gruvan i Bidjovagge. Vi ska granska underlaget och om det visar sig att vi kan få lönsamhet i driften räknar vi med att driften ska vara igång inom två till tre år, säger företagets vd Lars-Åke Claesson till UNT.

Köpet innebär det första svenska förvärvet i Norge under hela 2000-talet. Vanligare är ju som bekant att norrmän köper svenskt. Mineraltillgångarna i den uppskattas till 1,43 miljoner ton med en genomsnittlig halt om 3,41 gram guld per ton, vilket betraktas som högt. Det totala marknadsvärdet på guldet i gruvan uppskattas till mer än en miljard kronor. Kopparhalten är 1,13 procent, vilket är en normal nivå för gruvbrytning. Gruvan stängdes för 18 år sedan, vad är det som gör att ni tror att ni kan få lönsamhet i driften nu?
- När gruvan stängdes var guldpriset lågt. Priserna på metall har ökat kraftigt efter finanskrisen 2008 och guldpriset har aldrig varit högre än nu. Dessutom var skälet till stängningen av gruvan att ägaren genomgick en strukturomvandling och lämnade gruvbranschen, säger Lars-Åke Claesson.

Även kopparpriserna har stigit och efterfrågan har de senaste åren varit större än den globala produktionskapaciteten om 18,5 miljoner ton per år. Är det inte optimistiskt att ha som tidsplan att få igång gruvdriften på bara två till tre år?
- Om våra beräkningar visar att vi får lönsamhet i driften kommer det att gå mycket snabbare att återuppta driften i gruvan än om vi hade startat från noll. Normalt tar det sju åtta år att starta en helt ny gruva. Vi räknar med att det går snabbare att få myndighetstillstånd i och med att det handlar om en befintlig gruva.
- Dessutom vet vi att den tidigare ägaren lämnat efter sig ett upplag om brutet berg med en guldhalt om två gram per ton, vilket gör att det redan finns material att utgå från, säger Lars-Åke Claesson.

Alcaston har nyligen också beviljats tre undersökningstillstånd för områden i Västerbotten där guldmineraliseringar kan finnas. Alcaston Exploration bildades 1999 som ett helägt dotterbolag till det australiensiska bolaget Alcaston NL. Affärsidén var då att finna och utveckla diamantfyndigheter i Sverige. 2005 beslutade ledningen att i stället fokusera på prospektering efter guld- och basmetaller. Företaget har 14 beviljade undersökningstillstånd i Sverige och Norge med en total areal på drygt 17 000 kvadratkilometer,

Guldfeber.

Alcaston Exploration i Uppsala har förvärvat en guldfyndighet i Nordnorge. Peter Hjort och Lars-Åke Claesson med bitar av guldmalm och kopparmalm från gruvan. Driften kan vara i gång inom två till tre år.foto: tor johnsson

Guldpriset rekordhögt

I onsdags nådde guldpriset sitt högsta pris någonsin: 301?698 kronor per kilo. Mineraltillgångarna i gruvan vid Bidjovagge i Nordnorge uppskattas till motsvarande 14?000 ton koppar och 4 800 kilo guld. Gruvan var i drift fram till 1992.

Under perioden 1975?2001 fördubblades den globala årsproduktionen av guld, till drygt 2 600 ton. Efter 2001 har gruvproduktionen planat ut och uppgår nu till cirka 2 350 ton per år.

För att utvinna guld till en vigselring krävs det att man bryter ett ton malm.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om