Uppsalaföretag förgyller stadion

Stockholms Olympiastadion renoveras inför hundraårsjubileet i juni 2012. Uppsalaföretaget Fredrikssons måleri restaurerar pelarna och förgyller kungliga logen utifrån originalen.

Judith Dellenstedt målar mönster på Stockholms stadion.

Judith Dellenstedt målar mönster på Stockholms stadion.

Foto: Staffan Claesson

Uppsala2011-08-17 18:40

På en byggnadsställning på Stockholms Stadion står Lennart Åberg och målar mönstret på en pelare. Lite längre bort fyller Lasse Lehti och Judith Dellenstedt i ett likadant mönster med en röd färg. De arbetar på Fredrikssons måleri och har tagit fram färgerna speciellt för renoveringen på Stadion – för att de ska likna originalfärgerna från 1912.

Det här är första gången som pelarna renoveras efter att Stadion blev ett byggnadsminne 1990. Innan dess har pelarna hunnit bli målade i olika toner.
– Vi har fått skrapa på den sida av pelaren som varit mest skyddad. Vi har fått fram originalfärgerna grön, knallgul, senapsgul och röd. På vissa pelare finns ett lager på 4–6 färger, det är lite som ett detektivarbete, säger Cay Fredriksson som driver företaget Fredrikssons Måleri.
Företaget startades på 1920-talet av Cay Fredrikssons farfar Herman Fredriksson. Företaget har hunnit med att utföra arbeten i cirka 150 kyrkor och ett antal slott. Renoveringen på Stadion är ett av företagets större projekt.
– Det känns jättekul att få restaurera på historisk mark, nästa år är det hundra år sedan det var OS här, säger Cay Fredriksson.
Även Judith Dellenstedt tycker det är kul att renovera stadion:
– Jag har aldrig varit här och blev helt hänförd när jag gick in här. Det är kul att arbeta med gamla grejer som man bevarar.

Totalt är det åttio pelare som Fredrikssons måleri ska måla, men även ett antal symboler och skjutluckor. Därtill ska kappan på den kungliga logen samt de spjutjärn som håller den uppe förgyllas. Cay Fredriksson har varit med i planeringen av renoveringen sedan 2008.
– Jag har lagt fram förslag på vad som behöver målas och beräknat kostnader, säger Cay Fredriksson.

Stockholms Stad har avsatt 74 miljoner för projektet, berättar Lilian Rosell, projektledare på fastighetskontoret i Stockholm.
– Utifrån det renoverar vi så mycket vi kan. Det är jätteroligt att få jobba med Stadion.
Stadion är en av världens äldsta anläggningar – som används kontinuerligt – och renoveras då och då. Exempelvis så byggde man till hela norra läktaren 1996. Den pågående renoveringen omfattar cirka tre år. Fredrikssons måleri har gott om uppdrag.
– Det ser bra ut, man får vara beredd att resa om man vill arbeta med intressanta projekt. I höst kanske vi ska arbeta med Gripsholms slott. Jag hoppas att vi kan göra någon kyrkorenovering under vintern, säger Cay Fredriksson.

Renovering av Stadion
Inför hundraårsjubileet i juni 2012 renoveras Stockholms Olympiastadion för 74 miljoner. Renoveringen omfattar bland annat restaurering av pelare, den kungliga logen, byte av tak på ena läktaren, nya master och en ny ljudanläggning. Målningsarbetena på pelare kostar cirka en procent av den avsatta summan för renoveringen.

Fredrikssons måleri
I Fredrikssons måleri arbetar cirka fyra personer, och de har bland annat restaurerat Linnésalen i Botaniska trädgården i Uppsala. Företagets beställare är framför allt SFV, Svenska kyrkan samt privata kunder. Fredrikssons måleri omsätter cirka fyra miljoner per år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!