Uppsalaföretag börsnoteras
Läkemedelsföretaget Orexo i Uppsala börsnoteras. På torsdagen offentliggjordes prospektet som innebär att 3,7 miljoner aktier bjuds ut till försäljning. Om två veckor ska introduktionen vara färdig och bolagen räknar med en teckningskurs på 90105 kronor per aktie.
— Läget är rätt. Vi har kommit så pass långt med våra produkter och för att göra det vi vill nu behövs mer pengar, säger Orexos vice vd Claes Wenthzel.
Läget är att Orexo med 40 anställda har ett läkemedel på marknaden, Diabact, och tre under klinisk prövning. För ett av dessa, Rapinyl, skrev Orexo i fjol ett uppmärksammat avtal som kan ge bolaget upp till en halv miljard kronor i licensintäkter från USA.
Orexo tror själva också att företagets marknad, drug delivery-produkter, kommer att växa de närmaste åren.
Idén är att utgå från redan fungerande läkemedel och få dem att verka snabbare. Orexo har här utvecklat en patenterad metod som går ut på att ta upp läkemedlet genom saliv, sugtabletter, i stället för genom blodet.
De aktier som nu bjuds ut i nyemissionen motsvarar 27,9 procent av aktiekapitalet i Orexo. De nuvarande huvudägarna är Health Cap med 51,3 procent och de tre grundarna med 21,1 procent.
Om aktien blir fulltecknad väntas priset bli i intervallet 90—105 kronor per aktie vilket skulle ge 333—388,5 miljoner kronor i nytt kapital före emissions- och noteringskostnader.
Inget nytt erbjudande
Det slutgiltiga priset kommer att offentliggöras 9 november som beräknas bli den första dagen man kan handla med Orexoaktier på börsen.
Personalen i företaget är sedan tidigare optionsprogram delägare, men det blir inget nytt erbjudande i samband med noteringen nu, enligt Claes Wenthzel.
Att läkemedel och bioteknik är framtidsbranschen i Uppsala understryks av att tre av fyra börsbolag, Biacore, Biotage och Q-med, sorteras där under. I övrigt finns Beijer Alma-koncernen.
Den senaste uppländska börsintroduktionen, elektronikföretaget Note i Norrtälje i fjol somras, blev lyckad. Aktierna övertecknades flera gånger och bolaget fick in 92 miljoner kronor sedan kostnaderna för noteringen och nyemissionen av aktier dragits av.
Första halvåret i år blev sämre med vinstvarning och aktieras. En börsintroduktion kan vara ett vågspel för bolag som inte är tillräckligt väl förberett och som kan motsvara de ofta höga förväntningar som ställs på nya bolag i en tid när nyintroduktionerna varit få.
Claes Wenthzel tror dock inte att Orexo går för fort fram.
— Nej, organisationen är förberedd på det här och våra rådgivare tror att det är rätt väg att gå. Vår affärsmodell är uppskattad och intresset för bolaget stort, säger han.
FAKTA
Börsintroduktion
Stockholmsbörsen har två noteringslistor, A-listan och O-listan. O-listan är till för mindre och medelstora bolag som inte har tillräckligt lång historik för att var med på A-listan.
Ett företag noteras på börsen för att få in kapital för expansion genom att erbjuda bolagsandelar, aktier, till försäljning.
Motprestationen är att företaget följer de regler som satts upp för att ge allmänheten insyn i bolagets finanser, till exempel kvartalsrapporterna.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!