Uppsalaexperten: Så slår sanktionerna mot ryssar

Matpriserna stiger, ryssar rusar till banken för att rädda sina besparingar och jobb går förlorade. Sanktionerna slår hårt mot vanliga ryssar – men kan opinionen vända?

Ann-Mari Sätre, Rysslandsexpert, kan inte sia om sanktionernas effekt kommer leda till att fler demonstrerar mot kriget i Ukraina. "Det har skett en otrolig upptrappning av repressionen", säger hon.

Ann-Mari Sätre, Rysslandsexpert, kan inte sia om sanktionernas effekt kommer leda till att fler demonstrerar mot kriget i Ukraina. "Det har skett en otrolig upptrappning av repressionen", säger hon.

Foto: Dmitri Lovetsky/Uppsala universitet

Uppsala2022-03-24 04:00

– Jag pratade med en person i Sankt Petersburg igår som berättade att flera bilfabriker i staden stängt och många blivit arbetslösa. Dessutom går priserna på mat upp och I Nizhny Novgorod är det till exempel slut på socker.

Det säger Rysslandsexperten Ann-Mari Sätre vid institutet för Rysslands- och Eurasienstudier på Uppsala universitet.

Hon menar att de som drabbas allra hårdast av sanktionerna är den förhållandevis stora andel ryssar som lever på fattigdomsgränsen. För dem kan följderna bli katastrofala.

– En liten förändring kan skapa en stor katastrof. Majoriteten av befolkningen har låga löner men samtidigt har många en egen jordplätt – en datja – där de odlar grönsaker och potatis till exempel, de kanske klarar sig på egenproduktion.

Sanktionerna skapar rädsla och på vissa håll i landet där det är varubrist går ett beteende från Sovjettiden igen: Att ställa sig i en kö bara för att se vad det är andra personer köar till.

– Man tänker att det kanske är något man måste köpa och då kan det bli så att allt tar slut.

Är sanktionerna för hårda?

– Nej, det tycker jag inte. Syftet är att ändra politiken och det måste ju drabba dem som ska påverka politiken. Om det drabbar undre medelklass som får det sämre kan det leda till missnöje.

Samtidigt försöker president Vladimir Putins propaganda ge skenet av att sanktionerna som införts mot landet handlar om västvärldens Rysslandshat – och desto mindre om kriget.

– En stor del av befolkningen följer rysk media som är inriktad på en sanning som vi inte håller med om, till exempel att Ryssland inte krigar utan utför en "operation" för att skydda medborgare som utsätts för nazister i Ukraina. Det är nog ganska många som litar på den uppfattningen.

Men kan sanktionerna vända opinionen?

– Kanske. Men det händer inte i första taget. Ryssar jag pratat med säger: "Jag förstår inte vad som händer, men vår president vet vad han gör och gör så gott han kan". De är så vana vid olika typer av kriser, säger Ann-Mari Sätre.

Men samtidigt är stödet för Putin mindre än tidigare år och enligt vad Ann-Mari Sätre hört är det ungefär en tredjedel av den ryska befolkningen som är emot kriget. Och just nu förs en kamp mellan yrkeskårer och ryska myndigheter på sociala medier.

– Lärare, läkare och artister har skrivit på listor där de motsätter sig kriget.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!