Det var under konferensen Folk och försvar i Sälen som Sveriges överbefälhavare och regeringsrepresentanter lyfte att det finns risk för krig i Sverige och att medborgarna måste förbereda sig på detta. Uttalandet har fått stor uppmärksamhet och orsakat många reaktioner.
– Det var väldigt ospecifikt och förvånande. Alla vet att det sedan två år tillbaka är krig i Ukraina, men något nytt hot mot Sverige nämndes inte, säger Peter Wallensteen, professor emeritus och något av en nestor för institutionen för freds- och konfliktforskning vid Uppsala universitet.
– Det kan vara så att de vet något som jag inte vet, men ett sådant uttalande kräver tydligare förklaring, vad är hotfullt just nu?
Han vill inte spekulera i anledningen till att överbefälhavaren och civilförsvarsministern uttryckte sig som de gjorde, men nämner samtidigt att det kanske kan vara ett dramatiskt sätt att få mer uppmärksamhet riktad till själva konferensen.
Vad finns det för för- och nackdelar med ett sådant här uttalande?
– Fördelen är att det kan öka medvetandet om situationen i Ukraina och förstärka känslan hos medborgarna av att vi gör något tillsammans i händelse av krig. Dessutom kan det leda till att man får mer resurser från riksdagen. Nackdelen är att det väcker onödig oro och många frågor.
Hur stor är sannolikheten att det i närtid blir krig i Sverige?
– Oj...det vill jag inte uttala mig om och spekulera i. Jag försöker att i huvudet gå igenom forskningsbaserad information, men jag får nog hoppa över den frågan.
Uttalandet från konferensen i Sälen har fått stor spridning – även utanför vårt lands gränser.
– En från Kosovo hörde av sig till mig och undrade lite om situationen här. Personen tyckte att vi lever väl i ett fredligt hörn av världen i jämförelse med deras situation där det är konflikter och spända relationer med många grannländer.
I veckan var flera medarbetare på Institutionen för fred och konfliktforskning iväg och såg den nya biofilmen om Dag Hammarskjöld.
– Jag tror att Dag Hammarskjöld hade agerat för att få slut på Ukrainakriget. Han hade försökt att få makthavare som Putin, Zelenskyj, Macron och Biden till förhandlingsbordet. Det var en av hans styrkor, att få krigförande parter att prata med varandra för att på det viset kunna förhandla om fred, säger Peter Wallensteen.