Uppsalaexpert om skrällen: "Det är en markering"

Det blev FN:s livsmedelsprogram som belönades med Nobels fredspris 2020. En klar, men välmotiverad, överraskning, anser Peter Wallensteen vid Uppsala universitet.

Peter Wallensteen.

Peter Wallensteen.

Foto: David Naylor/Pressbild

Uppsala2020-10-09 11:30

Greta Thunberg, Donald Trump och Nya Zeelands premiärminister Jacinda Ardern nämndes alla bland förhandsfavoriterna till Nobels fredspris. Men när vinnaren presenterades klockan 11 på fredagen stod det klart att de snuvades på priset, som istället gick till FN:s livsmedelsprogram.

– I efterhand är jag lite förvånad över att det inte varit fokus på programmet innan offentliggörandet, men man tenderar också att fokusera mycket på politiska aktörer. Valet knyter väl an till Nobels testamente som uppmuntrar mer broderskap och systerskap mellan nationerna, säger Peter Wallensteen, professor i freds- och konfliktforskning vid Institutionen för freds- och konfliktforskning vid Uppsala universitet.

Programmet grundades 1963 och syftar till att utrota hunger och undernäring, uppnå tryggad livsmedelsförsörjning, och med utvecklingsstöd runt om i världen. Enligt programmet finns det på plats i 83 länder och når cirka 91,4 miljoner människor med livsmedel varje år.

– Organisationen anses väldigt effektiv och når ut till folk med konkret hjälp, säger Peter Wallensteen.

Utöver en hyllning till en organisation som ska ses som en markering mot krafter som vill bryta upp internationella samarbeten. Som exempel nämner han USA:s beslut att lämna Världshälsoorganisationen samt avsaknaden av kärnvapenförhandlingar mellan USA och Ryssland.

– Man är orolig för en tillbakagång inom internationellt samarbete. Berit Reiss-Andersen (som presenterade priset, reds anm.) var väldigt tydlig med den vikten av solidaritet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!