Med bara timmar kvar till det amerikanska presidentvalet leder Demokraternas Joe Biden de flesta opinionsmätningarna.
– Han har högre stöd än Hillary Clinton hade vid samma tidpunkt, men det är ändå väldigt osäkert, säger Dag Blanck, professor i Nordamerikastudier vid Uppsala universitet.
Det är många som förfasas över Trump. Varför kan cirka hälften av väljarna tänka sig rösta på honom?
– Trump har infriat en hel del vallöften. Bland annat har han gjort stora skattesänkningar, fått ner arbetslösheten, drivit en hård invandringspolitik, lämnat Parisavtalet och omförhandlat handelsavtal. Han har också varit mycket framgångsrik i att utse konservativa domare i domstolarna.
– Trump har en trogen kärntrupp på drygt 35 procent. För att vinna måste han nå bortom den basen, vilket han lite oväntat gjorde 2016.
Varför vann han fler än kärntruppen 2016?
– Många tilltalades av hans tal om att USA kommit på efterkälken i globaliseringen. Det fanns också en stor ovilja att rösta på Hillary Clinton, dels för att hon tillhörde etablissemanget, dels för att hon är kvinna.
Vad talar mot att Trump skulle vinna nu?
– Han har tappat stort bland kvinnor och pensionärer. Många är mycket kritiska till hur han hanterat pandemin. Sedan har många helt enkelt inte förtroende för honom som person; hans konstiga uttalanden och sätt att vara har spätt på polariseringen mellan grupper.
Amerikanska medier tar allt tydligare ställning för eller emot Trump. Hur påverkar det demokratin?
– Det är såklart allvarligt att medierna ger helt olika världsbilder. I vissa familjer kan man nästan inte träffas längre för att man har så olika politiska åsikter. När man flyttar väljer man allt oftare att bosätta sig efter hur grannskapet röstar.
Är det främst Trump som person och inte hans politik de flesta är kritiska mot?
– Ja, delvis. Man kan säga att det här är en folkomröstning om Donald Trump. Även om Trump försvinner finns trumpismen, alltså de idéer han företräder, kvar.
Efter Trump, kommer andra politiker nu att lyssna mer på de som ser sig som förlorare i globaliseringen?
– Säkert. Antiglobaliseringskritiken finns redan, från vänster till höger. Vänsterdemokraten Bernie Sanders företräder delvis samma åsikter som Trump vad gäller frihandel. En del av dem som först röstade på Sanders gick sedan över till Trump.