Uppsalaeleverna efter masskjutningen: "Ens hjärta krossas"

Under tisdagen drabbades Örebro av det värsta våldsdådet i svensk historia. På Katedralskolan försöker eleverna ta in vad som har hänt. "Ens hjärta krossas", säger Ismail Salih, 17, elev på Katedralskolan.

Ismail Salih, 16, upplever att skolan har gett elever det stöd som de behöver. ”Absolut. 100 procent”, säger han.

Ismail Salih, 16, upplever att skolan har gett elever det stöd som de behöver. ”Absolut. 100 procent”, säger han.

Foto: Isak Olsson

Uppsala2025-02-05 12:05

Den 4 februari 2025 kommer för alltid vara en mörk dag i Sveriges historia. För eleverna på Katedralskolan väntade på onsdagen en väldigt ovanlig vanlig skoldag.

– Man vet att det inte kommer hända här. Men man får såklart tankar om det, och man blir såklart osäker också, säger Ismail Salih, om att gå till skolan dagen efter dådet.

Han fick höra om vad som hänt i Örebro under tisdagseftermiddagen när han såg bilder från händelsen på sociala medier.

– Det var hemskt, det man såg. Poliser utanför skolan och folk som skrek, säger Ismail Salih.

Ismail Salih berättar att man från skolans sida var snabba med att informera om att elevhälsan finns tillgänglig för de elever som känner behov att prata med någon.

På Katedralskolan går även Alice Cassel Hallberg, 18. Hon berättar att hennes pappa hörde av sig under tisdagseftermiddagen och förklarade att det varit en skjutning på en skola i Örebro.

– Efter det följde jag händelsen hela dagen igår, säger hon.

undefined
Alice Cassel Hasselberg, 18, säger att hon följde händelserna från Örebro under hela tisdagen.

När den första nyheten nådde Alice under gårdagen var hon hemma, men strax därefter åkte hon tillbaka till skolan för att gå på en lektion. Hon säger att hon ännu inte hunnit prata med kompisar om det tragiska dådet – utan hittills bara med familjen.

– Min pappa är från Örebro, så det var lite konstigt att det hade hänt i staden han växte upp i. Och sen är det väldigt obehagligt att det drabbat människor som är nära mig i ålder.

Har du släkt kvar i Örebro?

– Nej, så jag slapp oroa mig över det. Men Örebro är ändå rätt så nära, så det är obehagligt att det händer en skolskjutning.

Gårdagen för Alice handlade mycket om att försöka förstå vad som har hänt. På allt från Flashback till X och traditionella medier pumpades det ut bilder och videos från dådet. Men när hon skulle gå till skolan under onsdagsmorgonen kände hon sig ändå relativt trygg.

– Jag skulle ändå säga att jag går på en skola med bra säkerhet, så jag känner mig inte rädd så. Men jag skulle nog må väldigt dåligt om jag bodde i Örebro och skulle gå till skolan idag. Sen har man såklart en oro när man går till skolan att det kan hända att någon bara går in och skjuter folk.

Även Vilma, 17, fick beskedet efter ett samtal från sin pappa.

– Han ringde mig och frågade om jag hade sett nyheterna, säger hon.

Hur kändes det att höra att något sådant hade hänt på en skola?

– Det känns väldigt hemskt att det har hänt på en skola. Det blir närmare för en själv då. Det känns bara overkligt.

undefined
Trots det fruktansvärda som inträffade i Örebro under tisdagen så känner sig Vilma, 17, trygg i skolan.

Också Vilma lyfter att Katedralskolan känns som en trygg skola – men att händelsen fortfarande påverkar eleverna.

– Det är klart att man är lite orolig. Men den här skolan upplever jag känns väldigt trygg, så jag själv kände mig inte så orolig. Men hade jag bott i Örebro hade jag nog känt en större rädsla.

Andreas Widmark är rektor på Katedralskolan. Under tisdagseftermiddagen satt han i bilen, så han nåddes inte av nyheten förrän senare på kvällen.

– Det var chock och en stor sorg. För mig själv som jobbar på en skola är det lätt att tänka sig in i situationen, och tänka sig den oro som måste funnits i Örebro under gårdagen.

undefined
Andreas Widmark säger att det är speciellt att som just rektor läsa om vad som hänt i Örebro. ”Man blir drabbad på ett personligt plan”, säger han.

Han fortsätter:

– I skolan blir det väldigt speciellt. Vi bygger ju upp all vår verksamhet på relationer – så man blir drabbad på ett personligt plan.

Vad har ni sagt till elever under gårdagen och idag?

– Under morgonen hade vi lite extra bemanning från skolledning och elevhälsa. Dels för att säga god morgon, som vi brukar göra, men också för att visa att vi är tillgängliga.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!