Uppsalaelever får skriva på kontrakt
Du som börjar gymnasiet i Uppsala kan få skriva på ett så kallat studiekontrakt. Där förbinder du dig att låta skolan informera dina föräldrar om hur du sköter dig i skolan även efter att du blivit myndig.
- Den främsta anledningen till att vi har det här är att vi vill kunna kontakta föräldrarna, till exempel för att prata om närvaro, även efter att de fyllt 18 år. Det har vi inte rätt till om det inte finns ett kontrakt, säger Süleyman Anter vid Uppsala kommun.
Studiekontrakt delas ut på alla utom en av kommunens gymnasieskolor och flera av friskolorna. Ingen får tvingas att skriva på, kontraktet ska vara en frivillig överenskommelse mellan skolan och eleven.
- Men de allra flesta skriver under. Kontraktet har varit väldigt uppskattat. Där förklarar både skolan och elever sina skyldigheter och rättigheter gentemot varandra. Allt går ut på att hjälpa eleven, säger han.
Kajsa Kanfeldt läser grafisk kommunikation på Grafiskt utbildningscenter, GUC. Hon skrev på kontraktet när hon började gymnasiet och tycker att det har varit bra.
- Kontraktet gör att folk tänker mer på vad som gäller och personalen får tillstånd att hålla koll. Det är viktigast just i ettan, då man gärna vill smälta in. Jag tror inte att det räcker med att bara prata om det, folk glömmer och nonchalerar, säger hon.
Men alla är inte lika positiva. Katedralskolan är den enda i kommunens regi som inte använder kontraktet. Rektor Heléne Lagerquist har gjort en tyst revolt.
- Jag är tveksam till kontraktets betydelse. Där står självklara saker som också finns i lagen. Och vad gör man med de elever som inte vill skriva på? Vi vill att eleverna, i stället för att få ett kontrakt i handen, ska få ett positivt välkomnande från oss vuxna när de kommer till gymnasiet. Så vi samtalar hellre med eleverna om våra värdegrundsfrågor och trivselregler, säger hon.
Studiekontraktet skapades av Uppsala kommun och började användas år 2003.
Alla skolor i Sverige måste enligt lag ha ordningsregler och se till att reglerna följs.
Alla skolor i Sverige måste enligt lag ha ordningsregler och se till att reglerna följs.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!