Uppsaladoktorands uppfinning kan hindra en pandemi
Fågelinfluensan sprider sig över världen. Men än så länge har viruset inte muterat och börjat smitta mellan människor. Nu har den svenske forskaren och uppsaladoktoranden Ola Blixt uppfunnit en metod som kan göra det möjligt att upptäcka en sådan förändring i tid.
I Sverige har fågelinfluensan än så länge bara drabbat enstaka vildfåglar. Utomlands har även tama fjäderfän blivit drabbade och ett hundratal människor har dött av sjukdomen när de smittats genom kontakt med fåglar.
Den stora faran för mänskligheten är att viruset muterar och börjar smitta människor emellan. Om så sker bryter en världsomspännande pandemi ut som på mycket kort tid kan döda miljontals människor.
Det finns möjlighet att stoppa eller åtminstone försena pandemin från att sprida sig, men då gäller det att veta om och när viruset muterar.
Forskarlaget där Ola Blixt ingår har utvecklat ett glaschips med fästade sockermolekyler som ska användas för att testa fågelinfluensaviruset. Om viruset muterar och börjar bli smittsamt för människor syns det direkt på chipset. Då skulle världen snabbt hinna bli varnad och mänskligheten får en chans att förbereda sig med bland annat medicin och vaccin.
Ola Blixt och hans kollegers upptäckt har redovisats av och kommer att tryckas i den vetenskapliga tidskriften Science.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!