Omöjligt att undvika matsvinn i matbutikerna

100 000 ton mat slängs årligen i Sveriges matbutiker. Väder, vind och oroliga kunder är några av orsakerna till det, menar Uppsalabutikerna.

Sådant som kantstötta paket eller skönhetsfel på frukter gör att kunderna väljer bort produkterna.

Sådant som kantstötta paket eller skönhetsfel på frukter gör att kunderna väljer bort produkterna.

Foto: Dennis Pettersson

Uppsala2021-10-11 05:00

Matsvinn står för 10 procent av de totala växthusutsläppen i världen. Maten som slängs skulle kunna mätta ungefär 3 miljarder människor. I alla led måste svinnet därför minska. 

En av de största faktorerna till svinn i matbutikerna är när det köps in för mycket. Inköpen måste ständigt följas upp och justeras berättar Ica-handlaren Petra Flygare från Torgkassen:

– Det handlar om sådant som att jämföra statistik från tidigare år, väderlek och eventuella event. Under sommaren till exempel måste vi kolla om det blir grillväder och anpassa inköpen efter det. 

Förutom inköpen är känsliga kunder något som påverkar svinnet i butikerna. Kantstötta flingpaket eller skönhetsfel på frukter väljs ofta bort av kunderna, trots att de är ätbara. Även märkningen bäst-före-datum påverkar innehållet i kundernas korgar. 

– Det är fortfarande väldigt känsligt med datum hos kunder. Allmänheten måste upplysas ännu mer kring hur bäst-före faktiskt fungerar, säger Anders Selsborg, som är butikschef på Willys Kungsgatan. 

Bägge butikerna sätter ned priset några dagar innan bäst-före-datumet för att uppmuntra till köp. Det som inte går åt skänks till Stadsmissionen, som delar ut maten till ekonomiskt utsatta. 

– Vi arbetar för att minska svinnet hela tiden. Men det kommer inte gå att komma ner till noll procent matavfall. En glasburk med tomatsås som går sönder eller ett äpple som är ruttet, ett visst svinn måste vi räkna med, säger Petra Flygare. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!