Nyligen rapporterade UNT om en köttstöld från en matvarubutik som uppdagades vid en fordonskontroll i Listlena. Redan i september flaggade polisen att stölderna kan komma att öka ju mer priserna gick upp och att det kan innebära stora förluster för handlare.
– Det här har varit ett problem en tid, att tjuvar stjäl kött i matbutiker och sedan säljer det till restauranger på annan ort, sa Jonas Eronen, polisens presstalesperson vid tillfället.
En butik som har valt att låsa in dyrare kött är Willys på Kungsgatan i Uppsala.
– Stölderna har verkligen eskalerat senaste året. Småstölder har vi nästan på daglig basis. Och de större stölderna är någon gång i månaden där vi upptäcker att någon har varit inne och tagit väldigt mycket, säger butikschef Andreas Selsborg.
Butikens färskvaruchef Ibrahim Makhoul visar runt i köttdisken. Det är flera tomma hyllor som möter kunderna, speciellt kvällstid när man nu tar in det mesta av det dyra köttet på lagret. Det är främst oxfilé, lammprodukter men även annat dyrare nötkött.
– Det är runt 400 000 kronor per halvår i inköpspris som stjäls. Vi kan köpa in en hel låda med lamm och sälja en kartong och resten stjäls, säger han.
Det kan handla om allt från att hela kundvagnar rullas ut genom en sidodörr eller folk som fyller väskor med kött.
– Men det är inte bara en kostnadsfråga. Det är även väldigt mycket arbete och det blir en trygghetsfråga för personalen, om man ska våga stoppa någon eller be att titta i någons väska. Och tråkigt för kunderna.
Enligt honom rör det sig ofta om samma personer som utför flera stölder och han önskar att det blev hårdare straff eller vistelseförbud i butiken.
– Ofta har vi kamerabevisning men det räcker inte om vi inte ser dem lämna butiken, och varje tillfälle räknas som en enskild händelse. Sedan vill man ju speciellt veta om de säljer vidare – var de säljer och om det blir några påföljder för de som köper.
En annan butik som låser in sitt kött är Folkes Livs. De har inte mycket kött i sortimentet, men en del oxfilé som de håller kvar på lagret. De provade först att ha den i butiken men beslutade efter ett par dagar att ta bort den, redan år 2020. Nu möts kunder istället av en skylt att oxfilén finns på baksidan.
Har ni haft mycket problem med köttstölder?
– Ja, när vi har oxfilén ute så blir den stulen, så enkelt är det, säger butikschef Agneta Johnsén.