Butiker låser in dyrt kött för att undvika stölder

Flera matvarubutiker i Uppsala väljer att låsa in kött på grund av stöldrisken. Det stulna köttet säljs enligt polisen vidare till restauranger.

Färskvaruchef Ibrahim Makhoul berättar att stölderna har ökat när produkterna stigit i värde och pris under året. Han skulle gärna se att konsekvenserna var större för de som stjäl upprepade gånger, speciellt om köttet säljs vidare till restauranger.

Färskvaruchef Ibrahim Makhoul berättar att stölderna har ökat när produkterna stigit i värde och pris under året. Han skulle gärna se att konsekvenserna var större för de som stjäl upprepade gånger, speciellt om köttet säljs vidare till restauranger.

Foto: Anna Ludvigsson

Uppsala2022-12-28 05:00

Nyligen rapporterade UNT om en köttstöld från en matvarubutik som uppdagades vid en fordonskontroll i Listlena. Redan i september flaggade polisen att stölderna kan komma att öka ju mer priserna gick upp och att det kan innebära stora förluster för handlare.

– Det här har varit ett problem en tid, att tjuvar stjäl kött i matbutiker och sedan säljer det till restauranger på annan ort, sa Jonas Eronen, polisens presstalesperson vid tillfället.

undefined
Kvällstid så möts kunder i butiken av skyltar istället för förpackningar med kött. På vissa hyllor sitter de även uppe dagtid. Enligt Ibrahim Makhoul kan han ibland mötas av att hela hyllor har tömts av tjuvar.

En butik som har valt att låsa in dyrare kött är Willys på Kungsgatan i Uppsala.

– Stölderna har verkligen eskalerat senaste året. Småstölder har vi nästan på daglig basis. Och de större stölderna är någon gång i månaden där vi upptäcker att någon har varit inne och tagit väldigt mycket, säger butikschef Andreas Selsborg.

undefined
Färskvaruchef Ibrahim Makhoul berättar att stölderna har ökat när produkterna stigit i värde och pris under året. Han skulle gärna se att konsekvenserna var större för de som stjäl upprepade gånger, speciellt om köttet säljs vidare till restauranger.

Butikens färskvaruchef Ibrahim Makhoul visar runt i köttdisken. Det är flera tomma hyllor som möter kunderna, speciellt kvällstid när man nu tar in det mesta av det dyra köttet på lagret. Det är främst oxfilé, lammprodukter men även annat dyrare nötkött.

– Det är runt 400 000 kronor per halvår i inköpspris som stjäls. Vi kan köpa in en hel låda med lamm och sälja en kartong och resten stjäls, säger han.

undefined
De flesta produkter väljer butiken att endast ha någon enstaka förpackning av, andra har man inte framme alls.

Det kan handla om allt från att hela kundvagnar rullas ut genom en sidodörr eller folk som fyller väskor med kött.

– Men det är inte bara en kostnadsfråga. Det är även väldigt mycket arbete och det blir en trygghetsfråga för personalen, om man ska våga stoppa någon eller be att titta i någons väska. Och tråkigt för kunderna.

undefined
"I vanliga fall inför nyår brukar vi fylla på med massor med oxfilé i butiken men nu har vi enbart en del förpackningar framme, och bara under dagtid" berättar Ibrahim Makhoul, färskvaruchef på Willys på Kungsgatan i Uppsala.

Enligt honom rör det sig ofta om samma personer som utför flera stölder och han önskar att det blev hårdare straff eller vistelseförbud i butiken.

– Ofta har vi kamerabevisning men det räcker inte om vi inte ser dem lämna butiken, och varje tillfälle räknas som en enskild händelse. Sedan vill man ju speciellt veta om de säljer vidare – var de säljer och om det blir några påföljder för de som köper.

undefined
Folkes livs är en annan butik i Uppsala där man har all oxfilé inne på lagret.

En annan butik som låser in sitt kött är Folkes Livs. De har inte mycket kött i sortimentet, men en del oxfilé som de håller kvar på lagret. De provade först att ha den i butiken men beslutade efter ett par dagar att ta bort den, redan år 2020. Nu möts kunder istället av en skylt att oxfilén finns på baksidan.

Har ni haft mycket problem med köttstölder?

– Ja, när vi har oxfilén ute så blir den stulen, så enkelt är det, säger butikschef Agneta Johnsén.

undefined
På Folkes livs måste kunder kontakta personal för att köpa oxfilé. Enligt butkschef Agneta Johnsén hade de oxfilén framme ett par dagar innan man valde att plocka bort det.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!