Det är främst varor fraktade via containerfartyg från Kina till Europa och USA som påverkas av störningarna i leveranskedjorna. Anledningarna är flera: ökad efterfrågan hos konsumenter, containerbrist, följdförseningar på grund av tidigare covidutbrott i kinesiska hamnar och att priset för att frakta en container stigit markant.
– Läget är absolut bekymmersamt, men tittar vi mot jul och Black friday är det för tidigt att säga om det blir omfattande effekter med tomt på hyllorna, säger ekonomen Johan Davidson på branschorganisationen Svensk Handel.
Varor från Kina utgör 5–6 procent av Sveriges totala import, men när det gäller kläder och möbler är andelen 20 procent, enligt Johan Davidson, och det är dessa produkter samt viss hemelektronik det i nuläget kan vara svårt att få tag på.
Men någon förbättring är inte i sikte, utan företag inom flera sektorer uppger i en undersökning från Svensk Handel att problemen med försenade leveranser ökat den senaste månaden.
Hur pass hårt drabbade företagen i Uppsala är i dagsläget kan Johan Davidson inte uttala sig specifikt om.
– Men Uppsala är en så pass stor stad att problemen förmodligen är lika de vi ser i landet i stort.
På Cubus vid Stora torget är butiken välfylld med plagg men butikschefen Hanna Svedman berättar att de trots allt är drabbade av leveransproblemen.
– Om vi har kampanj på en vara kan det dröja tre-fyra veckor längre innan vi får in den. I dag skulle jag få 27 kartonger men jag fick sju. Våra kläder tillverkas främst i Bangladesh, Kina och Indien så vi har märkt av leveransproblemen enda sedan i somras.
Är ni oroliga inför Black friday och julhandeln?
– Inte just nu med det lager vi har. Däremot vill man ju ha in de trendiga plaggen, till exempel rutiga pyjamasbyxor, som alla vill ha just nu. Sådana grejer är vi oroliga för att de inte kommer in i tid, men varorna kommer ju alltid.
Butikens lager består av kollektioner från 2018 och framåt men Hanna Svedman är inte orolig för att kunder ska bli avskräckta av att man säljer de något daterade plaggen i butiken.
– Vi har mycket kläder i neutrala färger och vi jobbar med ett hållbarhetstänk där tanken är att man ska kunna bära plaggen under en längre tid.
Ska man börja julhandla redan nu?
– Ja, varför inte? Eller så ska man ha is i magen för att få just det plagget man letat efter.
Inte heller Carl Robertson, butikschef på Teknikmagasinet vid Stora Torget, är särskilt orolig inför kommande shoppinghelger. Han berättar att butikens försäljning till och med ökat under pandemin – men att leveransstörningarna trots allt har märkts av.
– Det har varit vissa produkter vi haft brist på. Nu gäller det främst tillbehör till Iphone 13.
Men Robertson känner sig trygg med att kunderna ska kunna få det de önskar sig i jul.
– För en tid sedan halverade vi vårt sortiment. Tidigare tog vi in en del produkter på prov för att se om de skulle sälja bra. Men nu har vi det kunderna vill ha främst.
På Möbelmästarna i Boländerna köper man främst in varor från andra delar av världen, men vissa möbelkomponenter tillverkas i Asien och det kan leda till förseningar.
– Visst har vi blivit påverkade. Men vi är inte särskilt oroliga inför jul, vi säljer ju mycket på kommission. Till vissa kunder får vi säga att det tar tolv i stället för åtta veckor exempelvis, säger delägaren Gustav Carlsson.