Uppsalabutik odlar egna kryddor – kunderna hjälper till

Basilika, dill, romansallat – det är några av de växter och örter som nu odlas i en matbutik i Uppsala. Odlingen är en av bara fem liknande i Sverige, och sköts med artificiell intelligens.

Odlingen sköts med artificiell intelligens som anpassar ljus, näring och vattenmängd efter plantornas behov. På bilden syns Fredrik Engström, butikschef på Ica Maxi i Stenhagen, och Anneli Ekström.

Odlingen sköts med artificiell intelligens som anpassar ljus, näring och vattenmängd efter plantornas behov. På bilden syns Fredrik Engström, butikschef på Ica Maxi i Stenhagen, och Anneli Ekström.

Foto: Maja Olofsson

Uppsala2021-12-12 18:00

Fokus klimatet

När du kommer in på frukt- och gröntavdelningen på Ica Maxi Stenhagen möts du av en stor glasvägg och lila skimmer. Bakom glaset står växter och örter i flera våningsplan som odlas och skördas dagligen för att säljas i butiken. Odlingen har varit igång bara några dagar men intresset är stort, berättar butikschefen Fredrik Engström:

– Det är stor nyfikenhet från kundernas håll, för att det är så nytt, och de brukar reagera med "wow" på det. 

Kunderna bidrar till och med till odlingen: all koldioxid som andas ut i butiken samlas in för att växterna ska kunna växa.

undefined
Kunderna kan se odlingen från frukt- och gröntavdelningen när de handlar. Tre meter bort kan de köpa växterna som skördats under dagen

Odlingen, så kallad hydroponisk odling, finns på fem ställen i Sverige. Den sköts med artificiell intelligens (AI) som anpassar ljus, näring och vattenmängd efter plantornas behov. Den får helt enkelt optimala förhållanden att växa upp i samtidigt som det är klimatsmart. 

I stället för att en sallad transporteras från en odling, ibland från ett annat land, när den är som färskast kommer butikens eget sortiment ut direkt till försäljning. 

– När vi skulle ta beslut om att testa det här i våras var smaken det som avgjorde. De sallader och örter vi testade var överlägsna i smak, säger Fredrik Engström. 

Eftersom odlingen sker på plats krävs inga transporter och all värme som alstras i odlingen används sedan i butiken. Dessutom återvinns allt vatten.

undefined
Fredrik Engström och Anneli Ekström spanar in dagens skörd som ska paketeras och säljas.

– Det är en otroligt häftig grej att kunna erbjuda våra kunder butiksodlat och det här är ju så lokalt det kan bli. Tre meter ifrån där kunderna handlar odlas växterna de köper. 

Eftersom odlingen sker med AI är det lättodlat. Men eftersom det är helt nytt projekt har det varit mycket för personalen att sätta sig in i. Något som butiken ser som en spännande möjlighet. 

– Vi kan inte rädda världen med det här, men vi ska bidra från vårt håll med det vi kan göra och det är definitivt ett steg på vägen. Sen är det väldigt kul för oss att få vara med och utveckla det här. Vi är den första butiken i Uppsala med en odling men sannolikt inte den sista, säger Fredrik Engström. 

undefined
En krispsallat producerad med noll koldioxidutsläpp

I framtiden hoppas de kunna utveckla en egen salladssort, "Stenhagenssallad", och förädla det som odlas i växthuset. Det finns till och med planer på egen pesto gjord på basilikan. 

– "The sky is the limit" med den här tekniken, man kan odla i princip allt. Vi får se var det leder till i framtiden. 

undefined
Butikschefen sorterar de olika örterna som numera är till försäljning. De är märkta med "butiksodlat".
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!