Uppsalabryggeri överlever i tuff bransch

De svenska småbryggerierna har haft det tufft ekonomiskt sedan vi gick med i EU. En rad företag har fått lägga ned. Vissa har köpts upp av större tillverkare.Men Slottskällan i Uppsala har klarat sig. Sedan starten 1998 har bryggeriet lanserat ett 15-tal öl av olika sort och i vår kommer ytterligare ett par.

Fredagar är städdagar i bryggeriet. Jonas Pers gör rent vörtkokaren.

Fredagar är städdagar i bryggeriet. Jonas Pers gör rent vörtkokaren.

Foto: Jörgen Hagelqvist

Uppsala2003-02-05 00:01
Slottskällans bryggeri ligger i hjärtat av industriområdet Boländerna i Uppsala. Det startades 1998 av några entusiaster med vd Hans Finell i spetsen. I dag har bryggeriet 300 aktieägare, mest privatpersoner och företagare från Uppsala.
- De flesta har inte satsat pengar för avkastningen skull utan för att det är roligt att stödja ett lokalt bryggeri. Att ha så pass många aktieägare innebär både ett ansvar och en tillgång. Företag och privatpersoner är ambassadörer för våra produkter, säger Hans Finell.
Sedan 1995 har många mindre bryggerier tvingats slå igen verksamheten på grund av dålig lönsamhet. Slottskällan har klarat sig bättre. Bryggeriet har lanserat ett 15-tal olika sorters öl och i vår kommer ytterligare ett par. Tanken är att inte bli beroende av ett enda varumärke.
- Vi tror att man måste ha en förnyelseprocess hela tiden. Allmänheten har lärt sig känna igen vår öl på den grafiska designen. De förväntar sig att det kommer nya sorter. Att det finns en lokal marknad är viktigt och vi är starka lokalt, säger försäljningschef Daniel Eriksson.

Ljus lager säljer bra
Vid starten producerade bryggeriet 60 000 liter öl. I år räknar Hans Finell med närmare 500 000 liter, en ökning med upp till 50 procent jämfört med året innan.
- Det är vår nya öl Roslager, en ljus lageröl, som sålt oväntat bra. Vi hoppas kunna redovisa ett nollresultat det här räkenskapsåret. Kan vi få upp produktionen mot 600 000 liter så går vi med vinst, säger han.
Tre fjärdedelar av all öl säljs lokalt.
- Men vi ökar också utanför Uppsala. Vi har en säljare i Småland och Östergötland och säljer en del i Stockholm, men marknaden där är svår att slå sig in på. Strategin för framtiden är att hitta lämpliga partners för att kunna sälja mer aktivt, säger Hans Finell.
Slottskällan brygger drygt 30 000 liter öl i månaden i Uppsala. Resten tillverkas av andra bolag på licens. Det är vanligt inom bryggerinäringen. Många företag har överkapacitet. För ett litet bolag är det lönsamt att utnyttja den.
- Vi brygger själva det som är lite mer krävande. Att bygga ut vår egen kapacitet blir för dyrt i nuläget, säger Daniel Eriksson.

Export i liten skala
De tre kanalerna som finns för öldistribution i dag är Systembolaget, restauranger och pubar samt dagligvaruhandeln (folköl). Till det kommer exportmarknaden.
- Hittills har vi bara sålt små volymer utomlands. Julöl till Danmark och Finland och så har vi sålt 10 000 liter av vår Vraköl till USA. Vi har skickat varuprover till ytterligare några importörer där så det kan bli fler mindre försäljningar. Men att satsa målmedvetet på export skulle kosta oss stora pengar. Det har vi inte, säger Hans Finell.
Tanken med bryggeri Slottskällan är heller inte att skapa ett nytt Carlsberg.
- Våra långsiktiga mål är först och främst att göra något vi trivs med. Det ska också ge ekonomisk belöning — mat på bordet och så vill vi ha ett erkännande för det vi gör, säger Hans Finell.



FAKTA/Slottskällans bryggeri
Antal anställda: Elva plus några timanställda.
Omsättning: 12,5 miljoner kronor.
Antal ölsorter: 12 starköl, tre folköl.
Försäljning: 40 procent via Systembolaget, 40 procent till restauranger, 20 procent till detaljhandeln.
Storsäljare: Roslager, 80 000-90 000 liter, Nisse och London, 60 000 liter vardera.
Total starkölsförsäljning 2002 vid Systembolaget: 142 miljoner liter svensktillverkad öl, 28 miljoner liter importerad.
Systembolagets mest sålda öl: Millennium, 14 miljoner liter.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om