Det ökade terrorhotet mot Sverige diskuteras mellan Maria Monie, 62 år, Alexander McQueen, 34 år, och Elsa McQueen, 31 år, när UNT passerar dem på stan. Det var under torsdagen som Säpo ökade hotnivån från en trea, som innebär förhöjd hotnivå, till en fyra som innebär hög hotnivå. För att hotnivån ska ligga på en fyra krävs att det ska finnas ett konkret hot mot Sverige.
Höjningen grundar sig inte i någon enskild händelse, underströk Säpochefen Charlotte von Essen på torsdagens presskonferens.
– Jag tycker det är väldigt olustigt, säger Elsa McQueen.
Maria Monie berättar att hennes svärson nyligen uppmanat henne att parkera så nära hennes biobesök som möjligt för att undvika att gå runt på folkrika platser. Detta med anledning av den ökade hotbilden.
– Det är nog ett bra tänk, men jag hade inte tänkt så själv, säger hon.
– Man kan ju vara riskmedveten, men man ska inte vara rädd. Det är ju rädsla de som hotar vill uppnå, säger Alexander McQueen.
Han uppfattar att Sverige har förlorat sitt anseende internationellt och tycker att det är tråkigt.
– Det känns som att vårat rykte svärtas just nu och att svenskar och Sveriges ses som något sämre än det tidigare gjort, säger han.
– Jag tycker det känns jättekonstigt. Och det känns orättvist, säger Maria Monie.
Sophia Nyqvist, 36 år, är kritisk mot de koranbränningar som arrangerats i Sverige i över ett års tid.
– Jag är väldigt besviken på politiker som tillåter koranbränningar och inte fördömer det. Det gör mig upprörd eftersom det är en stor anledning till att vi är i den här situationen. Det skrämmer mig, säger hon.
Hon menar att den här situationen hade kunnat undvikas.
– Risken att dåd som det på Drottninggatan kan ske igen ökar ju, det är vanliga medborgare som utsätts för de här riskerna, det känns obehagligt, säger hon.
Johanna Molin, 24 år, är däremot inte orolig och kommer inte förändra sitt beteende så länge myndigheter inte uppmanar till det.
– Det är ju inte bra. Men det känns inte som att det påverkar ens vardag, säger hon.