– Jag har funderat på att börja göra buljong på grönsaksrester, som lök- och morotsskal, säger Rut Plogen, 18, som sitter och läser vid Uppsala centralstation.
Hon bor med sin pappa och bror i Tierp, och har tidigare haft höns och grisar som fått överbliven mat hemma. Nu har de inte djuren kvar, men har behållit vanan att hitta användning för maten.
– Vi försöker ta tillvara på mycket. Pappa tycker om att leva ekonomiskt och använda det man har hemma, säger Rut Plogen.
Emanuel Ehlin, 34, är ute och tar en promenad i det soliga vädret med sin son Dylan, 5, och hunden Barry. Han berättar att han brukar laga mat som räcker till den måltiden, men att det ibland slängs om det blir lite över.
– Det är absolut något jag försöker tänka på, men det som kan minska svinnet är nog planering och att bli bättre på storkok.
Planering är något som också Kristiina Hongisto, 73, tycker är viktigt. UNT möter henne på Vaksala torg.
– Jag är uppvuxen i Finland och har lärt mig att återanvända sådant som blir över.
Hon har nära till mataffären och kan lättare kompletteringshandla istället för att storhandla och köpa mat som kanske inte äts upp. Att köpa för mycket tror hon är en anledning till ökat matsvinn.
Någon som känner att han har koll på planering är kocken Hassan Tosun, 40. Det är dels en vana från yrket, men även för ekonomins skull.
– Man får också tänka på att det finns folk som inte kan få mat. Om det blir över kan man ju bjuda andra.