De flesta Uppsalabor slänger sitt matavfall i påsar som är tillverkade av plast. På ett år handlar det om cirka 150 stycken per hushåll, enligt kommunala Uppsala Vatten och Avfall.
För hela Uppsala innebär det många miljoner plastpåsar årligen. Plasten sorteras sedan ut från avfallet och bränns upp.
Kommunen vill få hushållen att byta ut plastpåsarna mot papperspåsar. Med start i september kan Uppsalaborna hämta gratis papperspåsar på återvinningscentralerna.
De får då även en särskild behållare som påsarna ska placeras i.
Ett syfte med förändringen är att mer av matavfallet ska återvinnas. I nuläget hamnar cirka 50 procent av Uppsalahushållens överblivna livsmedel i soporna för brännbart.
Om matresterna i stället sorteras ut och tas om hand vid avfallshanteringen kommer materialet att omvandlas till biogas som används för att driva Uppsalas stadsbussar.
Ifall hushållen lägger sitt matavfall i plastpåsar efter att den aktuella modellen med papperspåsar införts kan det hela ändå sluta i brännugnen.
– Är andelen plast för stor i matavfallet går det inte att använda till biogas utan måste brännas, förklarar Jonathan Sohl vid Uppsala Vatten och Avfall som ligger bakom satsningen med papperspåsarna.
Jonathan Sohl tror att fler kommer att lägga sina matrester i behållaren för matrester om kärlet har en papperspåse istället för en plastpåse, eftersom det kan kännas mer naturligt att göra så.
Om modellen med papperspåsar klubbas av politikerna införs den på bred front nästa år. Biologiskt nedbrytbara papperspåsar plus kärl ska då distribueras till alla Uppsalas hushåll.
Kostnaden för papperspåsarna läggs på avfallsräkningen. Jonathan Sohl menar att det kompenseras av att hushållen inte längre behöver köpa påsar på egen hand.
Man skulle kunna tro att koldioxidutsläppen minskar om hushållen ersätter plast med papper. Men enligt Åsa Stenmarck, avfallsexpert vid IVL Svenska miljöinstitutet, går det inte att entydigt avgöra om papper är bättre än plast ur klimatsynpunkt.
– Olika forskningsstudier visar olika resultat. Man kan slå fast att skillnaden i klimatpåverkan mellan plast och papper är mycket liten i det här fallet. Det avgörande är bland annat om återvunna material använts vid tillverkningen.
– Viktigare är troligen vad som händer med påsarna efter att de använts. Om papperspåsarna är komposterbara är de ur miljöskäl att föredra framför plastpåsar, säger Åsa Stenmarck.