Det kan vara härligt med värme – om man är ledig. På jobbet kan det däremot bli rejält klibbigt. Strax innanför dörrarna i Uppsalas stadshus står en ordningsvakt i full mundering och svettas.
– Ja, det blir ju som ett växthus härinne, säger han och tittar menande upp mot glastaket.
Ordningsvakter måste, precis som poliser och väktare, ha långbyxor även när det är 30 grader.
– Det är för att skydda oss. Vi kan ju träffa våldsamma personer, och så måste de här reflexerna synas säger han och pekar på reflexbandet längst ner på byxbenen.
Ja, det finns en rad yrken där säkerhet och hygien går före bekvämlighet.
Inom andra yrkesgrupper handlar klädvalen i stället om att se proper ut inför kunderna. På en skuggig bänk på Stora Torget sitter Maid Silajdzic och tar en paus. Han har mörka långbyxor – ett måste som försäljare på Elgiganten.
– Shorts är lite mer relaxed och på en arbetsplats tycker jag inte riktigt att det duger, säger Maid Silajdzic.
Det finns de som inte tycker att män bör gå runt i shorts ens på fritiden, åtminstone inte i andras åsyn. Debatten om mäns håriga vader brukar blossa upp varje sommar, så även i år. Shortsbärandet har exempelvis kallats för "ett plagg för barn" och "visuell nedskräpning" – vilket fått andra att tända till och kalla debatten för "manshat".
I Uppsala råder uppenbarligen ingen utbredd rädsla för att blotta benen. Stan är full av både shortsbärare och shortsförespråkare – oavsett generation.
– Vadå inte få ha shorts? Vilken bullshit, tycker mellanstadiekillarna Benjamin Järpenge Boquist, Edvin och Viggo Jonsson, som alla är iklädda shorts och tänker fortsätta ha det även som vuxna.
97-åriga May Beckman håller med:
– Det kan männen gott få ha när det är såhär varmt, säger May, som dock själv aldrig skulle dra på sig ett par kortbyxor.
– Min figur tillåter inte det.
För Monica Johansson handlar det inte om shorts eller inte shorts, utan om hur plagget bärs upp.
– Det beror på längden på shortsen, om de är snygga och prydliga – och likadant på hur grabben eller mannen själv ser ut.
Peter Hedman går på gågatan iklädd shorts. Ett plagg han aldrig skulle bära på jobbet.
– Nä. Personalen får göra som de vill, men för min del är det långbyxor på, säger Peter som jobbar som IT-chef.
Han är inte ensam, flera män vi pratar med väljer bort shorts på jobbet – även om inte arbetsgivaren kräver det.
–Jag vill inte ha shorts på jobbet, det skulle kännas oprofessionellt, säger Leno Quzoq, som är på väg hem från kontoret i centrala Uppsala, iklädd svarta kostymbyxor.
I de gröna bussar som då och då korsar Stora torget intill oss sitter busschaufförer som förmodligen bär shorts denna varma dag. Det har de anställda på Gamla Uppsala buss fått ha sedan 2006 – men innan dess var det bara långbyxor och kjol som tilläts. Fortfarande finns städer där bussförare nekas shorts, vilket fått manliga förare att i protest bära kjol.
– Det var en väldig diskussion innan. Man tyckte allmänt i branschen inte att det såg propert ut med kortbyxor, minns Eva Pettersson, trafikchef på Gamla Uppsala buss.
Vad tänker du om att bussbolag i en del städer fortfarande förbjuder shorts?
– Att det är en strid man som arbetsgivare inte behöver ta.